Kemi

beregning af atom radius

22. september 2024 af Bumbum113 - Niveau: A-niveau

Hej nogen der kan hjælpe mig med denne opgave: 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. september 2024 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. september 2024 af mathon

\begin{array}{lllllll} \textup{Gitterplanafstanden:}\\&&d=\sqrt[3]{\frac{M}{\varrho\cdot2\cdot N_A}}\\\\&&d=\sqrt[3]{\frac{120.921\;\mathrm{g\cdot mol^{-1}}}{\left(2.76\;\mathrm{g\cdot cm^{-3}}\right)\cdot 2\cdot \left(6.022\cdot 10^{23}\;\mathrm{mol^{-1}} \right )}}=3.3134\cdot10^{-8}\;\mathrm{cm}=\\\\&& 0.33134\;\mathrm{nm}\\\\ \textup{Ionradius:}\\&& r=\frac{1}{2}\cdot \left(0.33134\;\mathrm{nm} \right )=0.166\;\mathrm{nm} \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. september 2024 af M2023

#0. Indsætter billede.

Idet RbCl har NaCl-struktur, så gælder at RC = 0,4142·RR. Her er RC = radus af Cl-, og RR = radius af Rb+. MRbCl = 120,9 g/mol. En enhedscelle indeholder 4 formelenheder af RbCl. Dens kantlængde er diameter af anion plus diamaeter af kation. Den har dermed et rumfang på (2·RR + 2·RC)3 = (2·RR·(1 + 0,4142))3 = 22,63·RR3. 1 mol = 6,022·1023. Densiteten er

(4·120,9 g/(6,022·1023))/(22,63·RR3) = 2,76 g/cm3 ⇒ 

RR3 = (4·120,9 g/(6,022·1023))/(2,76 g/cm3)/22,63 ⇒

RR3 = 483,6/(6,022·2,76·22,63]·10-29 m3

RR = 2,34·10-10 m. Tabelværdien er 1,66·10-10 m


Svar #4
23. september 2024 af Bumbum113

Tusind tak!!

Skriv et svar til: beregning af atom radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.