Matematik

Hjælp til rødderne i en tredjegradsligning/funktion

27. september 2024 af Denstuderende25 - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg skal bestemme rødderne til tredjegradsfunktionen:  p(x)=3x^2+6x^2 - 4.5x-9

Men jeg har lidt problemer med det, da jeg ikke helt ved hvordan man gør for denne funktion.

Håber nogen kan hjælpe mig med dette.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2024 af mathon

At bestemme rødderne i et tredjegradspolynomium er ikke nogen let matematisk procedure,
hvorfor det ikke forventes, at du skal kunne håndtere det.

Brug et CASværktøj.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2024 af mathon

               \begin{array}{lllllll} \textup{Define }p(x)=3x^\mathbf{\color{Red}{3}}+6x^2-4.5x-9\\\\ p(-2)=0\Rightarrow (x-(-2))=(x+2)\textup{ er divisor i }p(x)\textup{:}\\\\ p(x)=(x+2)\cdot 3\cdot(x^2-1.5)\\\\\qquad \quad 3\cdot(x+2)\cdot\left(x+\sqrt{1.5}\right)\cdot \left(x-\sqrt{1.5} \right )&(\textup{Brug nulreglen})\\\\\\ .............\\\ a^2-b^2=(a+b)(a-b) \end{}


Svar #3
27. september 2024 af Denstuderende25

Jeg forstår det ikke helt. 

Kan du uddybe det lidt mere?

og hvorfor er -2 indsat på x's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2024 af oppenede

Fordi et polynomium med heltallige koefficienter:
  a0 + a1x + ... + anxn
kun kan have en brøk som rod, hvis brøkken's værdi kan skrives med en divisor af a0 i tælleren, og en divisor af an i nævneren bortset fra fortegnet.

Start med at gange med 2 på begge sider pga. 4.5 koefficienten:
 6x3 + 12x2 - 9x + 18
hvoraf du mulige brøker dannes af divisorer af 18 og 6:
  \pm\frac{\{1,2,3,6,9,18\}}{\{1,2,3,6\}}

Når du prøver alle muligheder igennem når du til -2 = -2/1 som viser sig at give 0, hvorfor du kan omskrive til (x+2)(ax2+bx+c)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2024 af Eksperimentalfysikeren

Der er flere metoder, du kan bruge. Den ene ligner den metode, man normalt bruger til andengradsligningen, men den er mere kompliceret. Jeg vil foreslå, at du søger efter den på nettet.

En anden metode kan benyttes, hvis koefficienterne er hele og man forventer enrational rod s/t, hvor s er et helt tal og t er et naturligt tal. Der vil så gælde, at |s| går op i den nummeriske værdi af konstantleddet og t går op i den nummeriske værdi af koefficienten til x3. I det aktuelle tilfælde kan du gange ligningen igennem med 2 og dervd få heltallige koefficienter. Du kan derefter prøve med forskellige værdier af s og t og sætte s/t ind i ligningen.

I den aktuelle ligning er der en enkelt koefficient, der ikke er hel, nemlig 4.5. Hvis der er en heltallig rod, skal den være lige for at 4.5x kan være et helt tal. Man kan så prve sig frem. 0 duer ikke, da konstantleddet ikke er 0. Indsætter man 2, får man heller ikke 0, men man kan se, at første og anndet led bliver ens og det samme gælder tredie og fjerde led. Det giver idéen om at prøve -2, og det viser sig at -2 er rod i polynomiet.


Svar #6
27. september 2024 af Denstuderende25

#5 
Indsætter man 2, får man heller ikke 0, men man kan se, at første og anndet led bliver ens og det samme gælder tredie og fjerde led. Det giver idéen om at prøve -2, og det viser sig at -2 er rod i polynomiet.

Hvordan ved jeg at -2 er en rod i polynomiet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2024 af Eksperimentalfysikeren

Hvis du sætter -2 ind i forskrften, bliver resultatet 0.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2024 af SuneChr

Der gælder generelt:
p/q uforkortelig og rod i heltalligt polynomium      anxn + ... + a1x + a0   ⇒  p | a0 ∧ q | a*
__________________
*   p | a0  betyder, at p går op i a0   
 


Skriv et svar til: Hjælp til rødderne i en tredjegradsligning/funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.