Matematik

rødder og diagonaliserbarhed

17. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa, jeg har brug for hjælp til følgende opgave (vedhæftet). Jeg har vist (i) altså det karakteristiske polynomium. Dog kan jeg ikke rigtig komme videre med (ii) og (iii), da vi har en fjerdegradspolynomium. Håber nogle kan hjælpe mig :((


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2024 af M2023

#0. Jeg indsætter redigeret billede.

Vedhæftet fil:2094423.png

Svar #2
17. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Ved du muligvis, hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2024 af Anders521

#0 For at bestemme egenværdierne skal du løse ligningen (1 - λ)4 = 0


Svar #4
18. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Men er egenværdien så bare λ = 1 ? Hvor det algebraiske multiplicitet er 4?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2024 af M2023

#0. (iii) Så vidt jeg forstår kan den ikke være diagonaliserbar, hvis der kun er en egenværdi.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2024 af peter lind

#5 Det kan den godt. enhedsmatricen er da en diagonalmatrix.

Du må finde egenvektorerne. Hvis der ikke findes 4 uafhængige løsninger til ligningen Ax = x er den ikke diagonaliserbar


Svar #7
19. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Kan det her passe?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. oktober 2024 af peter lind

ja, men er der flere egenvektorer?


Svar #9
19. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Det er det jeg ikke helt forstår.

Hvis jeg skal beregne (1 - λ)4 = 0 så får jeg bare λ = 1 med det algebraiske multiplicitet 4.

Så burde alle fire egenvektorer jo være ens?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. oktober 2024 af peter lind

Nej. Det skal de bestemt ikke. I enhedsmatricen er alle egenværdier 1; men egenvektorene er ikke ens. Brug evt. dit CAS værktøj


Svar #11
19. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Kan du hjælpe mig med, hvordan jeg gør det, hvis jeg nu ikke skal bruge CAS?


Svar #12
20. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Jeg forstår det ikke.

Hvis jeg skal bruge formlen (A - λI)v=0 og alle λ = 1, så får jeg jo den samme egenvektor ??


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. oktober 2024 af M2023

#10...Brug evt. dit CAS værktøj

Wolfram Alpha giver nedenstående. Vær opmærksom på at man hos Wolfram Alpha kan købe sig til en forklaring på løsningerne.

Vedhæftet fil:egenvektorer.png

Brugbart svar (0)

Svar #14
21. oktober 2024 af peter lind

nemmere. Man ser umiddelbart at vektorene (1, 0, 0 ,0), (0, 1, 0, 0), (0, 0, 1, 0), (0, 0, 0, 1) er egenvektorer


Svar #15
21. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

#13 og #14 er to forskellige svar, så det forvirrer mig lidt


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. oktober 2024 af M2023

#14...vektorene (1, 0, 0 ,0), (0, 1, 0, 0), (0, 0, 1, 0), (0, 0, 0, 1) er egenvektorer

De tre sidste er ikke egenvektorer:

Vedhæftet fil:egenvektor2.png

Skriv et svar til: rødder og diagonaliserbarhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.