Kemi

beregne opløselighed af PbI2 i rent vand

22. november 2024 af stpp - Niveau: B-niveau

Hej alle,
Jeg har en opgave der lyder som følge:
Anvend det målte opløselighedsprodukt til at beregne opløseligheden af PbI2 i rent vand. Angiv i både mol/L og g/100mL
Til det har jeg fundet nogle opløselighedsprodukter og har bare taget gennemsnittet af det som opløselighedsproduktet brugt til beregning. Men jeg ved ikke hvordan man beregner det.
1: 1,23904 * 10^(-8) m^3
2: 1,41926 * 10^(-8) m^3
3: 1,68290 * 10^(-8) m^3
gs: 1,44707 * 10^(-8) m^3

Mange tak på forhånd


Svar #1
22. november 2024 af stpp

Undskyld, det var forkert. Jeg har ikke fundet opløselighedsproduktet, men ionproduktet. Jeg ved heller ikke hvordan man finder opløselighedsproduktet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2024 af mathon

Opløselighed af PbI2     0.044 g/mL i koldt vand = 44 g/L

svarende til
                                                     \frac{44\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{461.01\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=0.095443\;\mathrm{\tfrac{g}{mol}}

I en mættet opløsning
er ionproduktet = opløselighedsproduktet

                                                    [Pb^{2+}]\cdot [I^-]^2=\left(0.095443\;\mathrm{M} \right )^3=8.694\cdot 10^{-4}\;\mathrm{M^3}


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2024 af mathon

Jeg véd, at der er en fejl. Den rettes i aften.

Svar #4
22. november 2024 af stpp

ok, mange tak. DU skriver det er i koldt vand, måske kan det hjælpe at jeg nævner opløsningerne havde stuetemp.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. november 2024 af mathon

\begin{array}{lllllll} \textbf{Rettelse:}\\& \textup{Ligev\ae gten}\\&&PbI_2\,_{\textit{(s)}}\;\leftrightharpoons\;Pb^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,I^-\,_{\textit{(aq)}}\\&\textup{giver opl\o selig-}\\&\textup{hedsproduktet:}\\&&[Pb^{2+}]\cdot (2\cdot [Pb^{2+}])^2=K_{\textup{sp}}\\\\&& K_{sp}=4\cdot [Pb^{2+}]^3\\\\&& K_{sp}=4\cdot \left(0.095443\;\mathrm{M} \right )^3=3.48\cdot 10^{-3}\;\mathrm{M^3} \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. november 2024 af mathon

                                                     \frac{44\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{461.01\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=0.095443\;\mathrm{\tfrac{g}{mol}}

skal naturligvis være:

                                                     \frac{44\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{461.01\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=0.095443\;\mathrm{\tfrac{mol}{L}}


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. november 2024 af M2023

#0 (Redigeret:)...Anvend det målte opløselighedsprodukt (1,44707 ·10-8 M3) til at beregne opløseligheden af PbI2 i rent vand. Angiv i både M og gram PbI2 i 100 mL vand...

Opløselighed i Molær

C(PbI_2) = \sqrt[3]{K_{sp}/4}=\sqrt[3]{1,447\cdot 10^{-8} M^3/4}=\underline{1,54\cdot 10^{-3}M}

Opløselighed i g/100 mL vand

Massefylde af mættet oplysning sættes = 1,0 g/mL.

m(PbI_2\;i\1\;L\;opl\o sning)=C(PbI_2)\cdot M(PbI_2)\cdot (1L) \Rightarrow

m(PbI_2\;i\;100\; mL\;opl.)=0,1\cdot C(PbI_2)\cdot M(PbI_2)\cdot (1L) =

0,1\cdot (1,54\cdot 10^{-3}mol/L)\cdot (461,01\;g/mol)\cdot (1L) =\underline{0,071\;g}

Dette er massen af PbI2 i 100 mL opløsning. Da den er mindre end 1 g, så kan man godt sætte den lig med massen af PbI2 i 100 mL vand. Tabelværdien er 0,076 g/100 mL ved 20 °C.


Svar #8
23. november 2024 af stpp

ok, mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: beregne opløselighed af PbI2 i rent vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.