Matematik

en stykkevis defineret funtion

29. januar 2025 af Julie2700 - Niveau: B-niveau

En stykkevis defineret funktion f er givet ved forskriften

f(x)=0,8x-3 ,    -1<x<5

f(x)=x2-12x+36 ,    5<x<9

tegn grafen for f.

løs ligningen f(x)=4

Jeg ved virkelig ikke om jeg er helt forkert på den, men jeg ville gøre følgende

0,8x-3=4 

0,8x-3+3=4+3

0,8x=7 

0,8/0,8og 7/0,8

x=8,75

x2-12x+36=4

x2-12x+36-4 = 4-4

x2-12x+32=0

og så ved jeg heller ikke om man kan sige

(x-8)(x-4)=0

så x både kan være 8 og 4. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2025 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2025 af jl9

I første del af den stykkevise funktion skal løsningen ligge i intervallet -1≤x≤5 for at være gyldig. Derfor er x=8,75 ikke en løsning.

I anden del skal løsningen ligge i intervallet 5<x≤9. Derfor er kun et af de to resulater fra andengradsligningen en løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2025 af ringstedLC

b)

"0,8/0,8og 7/0,8" er noget sludder, da man ikke må dividere med "0".

Ang. x = 8.75 og x = 4 ∨ x = 8: Du skal kigge på grenenes definitionsmængder og se om de indeholder dine løsninger.

Du kan også benytte dig af din graf for !


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2025 af StoreNord

I Geogebra kan du tegne den sådanher:
f(x)=Hvis(-1<=x<=5, 0.8x-3, Hvis(5<x<=9, x²-12x+36))

Ellers løs ligningen:                  x² - 12x + 36 = 4


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2025 af AMelev

#3 Der divideres med 0,8, ikke med 0.

#0 Din ide er god nok, men du skal tjekke, at dine fundne x-værdier hører til den anvendte funktionsdel, jf #3

                                                  

og så ved jeg heller ikke om man kan sige
(x-8)(x-4)=0
så x både kan være 8 og 4. 

Det kan man godt, men du skal gøre rede for, hvordan du er kommet frem til det. Har du brugt faktorisering af x2-12x+32?
Det ville måske være mere ligetil bare at bruge løsningsformlen til 2.gradsligninger til at løse x2-12x+32 = 0, men faktorisering og brug af nulreglen er OK, .
 

Vedhæftet fil:Billede.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2025 af SuneChr

# 0
     "... og så ved jeg heller ikke om man kan sige
     (x-8)(x-4)=0
     så x både kan være 8 og 4."
enten a eller b kan sprogligt have to betydninger:
1)  enten a eller b   m e n  ikke dem begge
2)  enten a eller b   m e n  også dem begge
For 1) benyttes symbolet ∨ med en streg under
For 2) benyttes symbolet ∨
Faktoriseringens rigtighed udtrykkes ved 2)
Det går naturligvis ikke her at benytte ∧ til trods for, at symbolet udtrykker et og.
x kan ikke, logisk, være 4 og 8 på én gang*
______________
Her taler vi så ikke om kvantefysik.
  
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2025 af mathon

Man kunne eventuelt spørge dig:
.
           "Hvor længe kan du tro, at løsningen til en ligning, der er begrænset i intervallet x = ]5;9], kan være
            x = 4?"


Skriv et svar til: en stykkevis defineret funtion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.