Matematik

eksponentielle funktion: hvorfor skal b>0?

09. februar 2025 af upontheabyss - Niveau: C-niveau

hej

hvorfor skal b>0 i den eksponentielle funktion?

og hvorfor skal a>0? her tænker jeg det er fordi så kan man ikke regne fx (-5)^1/2 da det er et imaginært tal


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2025 af ringstedLC

Du tænker rigtigt med hensyn til a > 0

Desuden skal vi kunne bruge logaritmeregnereglerne i en eksponentiel funktion.

Se eventuelt https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/eksponentiel-udvikling


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2025 af ChristofferTJ

Altså i funktionen f(x) = b*a^x, så ja, hvis a < 0, så er funktionen udefineret for visse værdier af x. Fx kvadratroder, fordi man ikke kan gange det samme tal sammen også få et negativt tal.

b behøver strengt taget ikke at være positiv. Men hvsi a er negativ, så hvis man prøvede at tegne funktionen, så ville den ikke være kontinuert og den ville hoppe mærkeligt, fx tegnet her med a = -2 i Excel:

 

Vedhæftet fil:Screenshot_1.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2025 af AMelev

b > 0 er nok valgt af bekvemmelighedsgrunde, og det giver ingen begrænsninger.
b = 0 giver en konstant funktion, så den er allerede rubriceret.
En negativ b-værdi vil bare give en spejling af grafen med den tilsvarende positive værdi om 1.aksen.

Vedhæftet fil:Billede.jpg

Skriv et svar til: eksponentielle funktion: hvorfor skal b>0?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.