Fysik

Elektrisk felt og coulombs lov

10. marts 2025 af masse1234 - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har fået denne opgave (vedlagte billede) jeg har udregnet a, ved at bruge formlen for feltstyrke mellem plader E=U/d og fik  8.57*10^5V/m

Men jeg ved ikke hvordan jeg skal udregne opg b) En støvpartikel har massen 7.5*10^-14kg og er ladet med 50 positive elementar partikler. Bestem størrelsen af den elektriske kraft og tyngdekraften, der virker på støvpartiklen. 

På forhånd tak:)

Vedhæftet fil: Fysik opg.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2025 af Christianfslag

Til opgave b):

Du ønsker at finde størrelsen af den elektriske kraft, der virker på støvpartiklen. Vi ved, at vi kan finde den elektriske kraft ved

F=qE, hvor F er den elektriske kraft, q er ladningen på støvpartiklen og E er den elektriske feltstyrke.

Desuden ved du, at en elementarladning er givet ved

e=1.602*10^{-19}.


Svar #2
10. marts 2025 af masse1234

Tak:) men hvorhenne skal jeg bruge informationen omkring støvpartiklens masse og ladet med 50 positive elementar partikler? og hvad med tyngdekraften?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2025 af ringstedLC

q = 50 e, og tyngdekraften bestemmes (som sædvanligt) af massen og g.

Spørgsmålet om tyngdekraften er sikkert medtaget for en sammelignings skyld.


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2025 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2025 af mathon

\begin{array}{lllllll} F_{\textup{el}}=q\cdot E=\left(50\cdot \left(1.602\cdot 10^{-19}\;\mathrm{C}\right) \right )\cdot \left(8.57\cdot 10^5\;\mathrm{\frac{N}{C}} \right) &=&6.85\cdot 10^{-12} \;\mathrm{N}=6.85\;\mathrm{pN}\\\\ F_{\textup{tyngde}}=m\cdot g=\left(7.5\cdot 10^{-14}\;\mathrm{kg} \right )\cdot \left(9.82\;\mathrm{\frac{N}{kg}} \right )&=&7.37\cdot 10^{-13}\;\mathrm{N}=0.737\;\mathrm{pN} \end{}


Svar #6
11. marts 2025 af masse1234

Tusind tak! Jeg har forstået det nu:))


Skriv et svar til: Elektrisk felt og coulombs lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.