Matematik

Et eksempel på, hvordan man kan løse to koblede differentialligninger med konstante koefficienter.

15. marts 2025 af Omarahusso - Niveau: A-niveau

Hallo, kan I hjælpe mig med, hvordan kan man løse et system af to koblede differentialligninger med konstante koefficienter?


Svar #1
15. marts 2025 af Omarahusso

 

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2025 af AMelev

Kan dette bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2025 af pikslikker44 (Slettet)

top 1


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. marts 2025 af peter lind

En anden metode til at løse ligningssymet

Vi har

Eksempel 17-7

x1'(t) = x1(t) + 2x2(t)

x2'(t) = 3x1(t)

vi løser ligningssystemer med hensyn til 2x2 og får

2x2 =-x1+x1'  (i praksis skal man generelt løse både første og anden ligning med hensyn  til x2)

Vi differentierer denne ligning og får

2x2' = -x1' + x1'' = 2*3x1 hvilket giver andenordens differentialligningen i x1 alene

x1'' -x1' -6x1 = 0

Den karakteristiske ligning er

r^2-r - 6 =0 eller r=-5=> r = 3 eller r =-2

og dermed

x1 = c1*e^3t + c2*e^-2t

x2 = 3*x1


Svar #7
17. marts 2025 af Omarahusso

Hvad hedder metoden og har du kildehenvisning? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. marts 2025 af peter lind

Jeg kender ikke noget navn til metoden. Der henvises blot til problemets art nemlig sammenhørende lineære differentialligninger.

Jeg har set den i en bog fra 1960 'matematisk analyse bind 2' af J. F. Andersen, Harald Bohr og Richard Petersen

Den sidste linje i #6 er der en fejl. Undskyld. Det rigtige er

2x2 =-x1+x1'


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. marts 2025 af peter lind

Her er en mere generel og udførlig beskrivelse af metoden

1)x' = ax+by

2)y' = cx + dy

Vi isolerer y i 1) og får

y = x'/b – ax/b og indsætter den i ligning 2. Det bliver

y' = cx + d(x'/b – ax/b) = dx'/b + (c-d/b)x

Vi differentere derefter ligning 3 og sætter den lig ligning 4) og får

y' = x''/b + ax'/b = cx'/b + (c-d/b)x<=> x''/b +(a/b-c/b)*x' - (c-d/b)x = 0

Derved har vi fået en andenordens differentialligning som vi kan løse med CAS.

Løsningen kan vi så sætte ind i 1) og derved finde y


 


Skriv et svar til: Et eksempel på, hvordan man kan løse to koblede differentialligninger med konstante koefficienter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.