Matematik

Areal af kvartcirkler og halvcirkel

25. december 2025 af ringstedLC - Niveau: 9. klasse

Glædelig Jul og Godt Nytår!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. december 2025 af peter lind

Arealet af en cirkel med radius r er πr2 

Venstre del er en kvartcirkel med radius r1 

Højre del er en kvartcikel med radus r2 - en halvcirkel med radius d/2


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. december 2025 af SuneChr

# 0
ArealM skal formodentlig tolkes som over hele det mørkeblå område.
Vi har:
r1 = 6 - d/2    ∧     r2 = 6 + d/2
De to ligninger tilfredsstilles for d = 2
Da får vi:
r1 = 5    ∧   r2 = 7
Samlet areal af M:
π·(1/4·52 + 1/4·72 - 1/2·12) = 18·π
Løsning:  A


Svar #3
28. december 2025 af ringstedLC

#2

# 0
ArealM skal formodentlig tolkes som over hele det mørkeblå område.

Ja, M er to kvartcirkler minus en halvcirkel og dit resultat er rigtigt.


Svar #4
28. december 2025 af ringstedLC

Og jeg formoder at de "6" kommer som det halve af "12"...

Det viser sig dog, at alle værdier af d , 0 ≤ d ≤ 12 giver AM = 18 π, da summen af r1 og r2 er konstant og at deres forskel (numerisk) netop er d


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. december 2025 af SuneChr

# 4

"Og jeg formoder at de "6" kommer som det halve af "12"..."
6 er det halve af 12, - rigtig nok.
Men de 6 indgår i løsningen af ligningssystemet
  - r1 + r2 =  d
    r1 + r= 12
med d som flydende parameter.
Den specifikke beregning er gjort under hensyn til skitsen, hvor forholdene imellem
linjestykkerne synes at  modsvare beregningen tilfredsstillende.

I øvrigt en god opgave.

Også et godt nytår, - hvor vi håber, at de studerende vender tilbage til Studieportalen og
ikke lader sig hænge fast i AI løsninger, som alligevel må/bør efterkontrolleres. 


Svar #6
28. december 2025 af ringstedLC

Ja, dét må vi håbe, at de gør, ikke mindst nogle af alle de nye profiler af 9. klasser som blev oprettet i slutningen af det gamle skoleår. Dem har vi ikke hørt meget fra her i det nye.

Desværre går jeg rundt med en ide om at mange lærerer i gymnasierne billiger brug af kunstig intelligens lidt for meget. Selvfølgelig skal eleverne lære at bruge den nye teknik, men det må kunne gøres der, hvor det er relevant.

Jeg synes at vi skulle fokusere mere på NI ("N" ≈ naturlig)!


Skriv et svar til: Areal af kvartcirkler og halvcirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.