Matematik

Lineær funktion

07. april 2011 af Santa77 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej :) Jeg har den her opgave for hvor jeg kun kan finde ud af de to første. Jeg troede jeg kunne lave den sidste men det viste sig at være helt forkert. Så please hjælp.

I 2009 betalte hver forbruger i Holstebro 34,15 kr. pr. kubikmeter vand samt et fast årligt
abonnement på 581,25 kr.
A- Opstil en formel, der beskriver sammenhængen mellem den samlede udgift (i kr.) til vand i 2009 og vandforbruget (målt i kubikmeter) for en forbruger i Holstebro.

y=34,15x+581,25


For Hillerød beskrives den tilsvarende sammenhæng ved formlen
y = 49,38 x + 308,75
hvor x er vandforbruget (målt i kubikmeter), og y er den samlede udgift (i kr.).

B- Hvad skal en forbruger i hver af de to byer betale for et vandforbrug på 12 kubikmeter?
Holstebro
y=34,15·12+581,25=991,05kr
Hillerød
y = 49,38 ·12 + 308,75=901,31kr

C- Hvor stort skal vandforbruget være, for at en forbruger i Holstebro skal betale mindre end en forbruger i Hillerød?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen yHillerød(x) = yHolstebro(x)


Svar #2
07. april 2011 af Santa77 (Slettet)

 Det forstår jeg ikke rigtig. Kan du uddybe det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2011 af MTO (Slettet)

Forestil dig de to linjer. Hillerøds linje er mere stejl end Holstebros (dens hældning er større). På trods af dette, betaler man i Holstebro mere indtil et vist forbrug, da det årlige abonnement (tallet b i funktionen) er højere i Holstebro end i Hillerød.

Det, du så skal finde, er hvor stort et forbrug man skal have i Holstebro, for at det begynder at blive billigere end i Hillerød. Det kan du gøre ved at sætte de to linjer lig med hinanden og løse ligningen, hvilket vil give dig x-koordinatet (forbruget i kubikmeter vand) præcist der, hvor de to linjer skærer hinanden - altså for hvor stort et forbrug det koster det samme begge steder. Når du kender dette punkt, ved du, at går du længere ud på x-aksen, stiger Hillerøds pris mere, end Holstebros gør, og dermed er det billigere i Holstebro efter det punkt.

Håber, det gav mening :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Sæt de to udtryk for de to byers vandudgifter lig med hinanden for at finde det vandforbrug x0 , hvor udgifterne er lige store. Når vandforbruget er mindre end x0 , er det dyrere i Holstebro end i Hillerød, og når vandforbuget er større end x0 , er det billigere i Holstebro.


Svar #5
07. april 2011 af Santa77 (Slettet)

 Det tror jeg. Jeg prøver lige :) 


Svar #6
07. april 2011 af Santa77 (Slettet)

 Tror i det passer hvis jeg får det til 17,89? Hvis altså en af jer har regnet den ud


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2011 af MTO (Slettet)

Det er helt rigtigt :)


Svar #8
07. april 2011 af Santa77 (Slettet)

 Jubii :D Tak for hjælpen begge to


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt. Det afgøres ved præcis beregning og er ikke et trosspørgsmål.


Svar #10
07. april 2011 af Santa77 (Slettet)

 #9 ved jeg, men jeg kan jo ikke forvente at i regner det ud for at tjekke om det er rigtigt :)


Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.