Studievejledning

Lidt tvivl om valg af uddannelse...

14. april 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Hej, jeg har kigget på 3 uddannelser som er følgende(alle på ku):

1.Datalogi

2.Matematik med liniefag i Datalogi

3.Økonomi

Pros og cons.

1. Jeg interessere mig for IT, men har kun hørt dårlig om dette studie næsten. Jeg mener gennemsnitseleven bliver færdig på 9 år.... Plus f.eks. jeg ved ikke om jeg gider lære noget omkring videnskaben bag et tastetur.

2. Jeg har stor interesse for matematik, og med liniefag i datalogi får jeg også tilfredsstillet mit IT-behov. Jeg er lidt i tvivl om hvilke andre områder i erhvervslivet jeg kan bruge denne uddannelse til. Jeg mener, jeg har en matematisk uddannelse med et touch af datalogi. Hvorfor skulle IT-virksomhederne ansætte mig og ikke datalogerne. Hvis jeg endelig skulle blive træt at IT-livet, kunne man få job et andet sted?...

3.Har en HHX bag mig, og syntes denne her uddannelse er ekstrem interessant. Man kommer ikke til at mangle job, og der er mulighed for at arbejde indenfor alle mulige forskellige brancher.

Alle 3 er drømme studier for mig, og jeg er meget i tvivl om hvad jeg skal vælge. Ved det kommer til interesse i sidste ende men vil gerne have nogle syn og inputs fra andre med muligvis samme overvejelser, interesser eller erfaring osv.


Brugbart svar (3)

Svar #1
14. april 2011 af emul0c

Tror mere spørgsmålet du skal stille dig selv er: Hvad vil du gerne lave om 10 år? Synes du økonomi er spændende nok til at du vil lave det resten af dit liv? Er datalogi spændende nok?
Ang. at gennemsnitseleven bliver færdig på 9 år synes jeg lyder meget usandsynligt; det er dobbelt så lang tid som normeret næsten; og folk kan tage diverse elite-universitetsuddannelser på normeret tid - så virker det underligt om IT skulle have så lang gennemsnitstid.

Ang. #2, så ja; du har lige svaret på dit eget spørgsmål - hvorfor skulle en IT-virksomhed ansætte dig fremfor en der rent faktisk har læst IT; det kommer selvfølgelig an på stillingen - er det en stilling hvor der skal beregnes algoritmer, er det måske en fordel - er det en anden type stilling er det måske en ulempe.
En ting ved kombinations-uddannelser er dog, at man typisk ikke bliver sindssygt dygtig til ens "minor" - så hvis hovedvægten på linjen Matematik og Datalogi ligger på matematik, så, uden at vide det 100%, vil du typisk ikke have særlig meget datalogi, og måske ikke engang mere end du kan i forvejen (hvis du har nørdet den meget hjemme).
Dette er udelukkende min egen opfattelse af kombinationsuddannelser og ikke sikkert det rent faktisk forhold sig sådan - men det er sådan jeg har opfattet det fra folk jeg kender der har læst kombinationsuddannelser.


Svar #2
14. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Tak for dit svar.. Jeg er bare lidt tvivl for alle 3 uddannelser som er super-attraktive i mine øjne og kan se mig selv i dem alle om ti år...

Det passer faktisk med at det tager 9 år for den gennemsnitlig elev fordi uddannelse er så dårlig bygget op... Syntes bare det er banalt at lære videnskaben bag et tastetur f.eks.

Når det er sagt vil jeg hellere ikke være en "halfling" mellem mat og datalogi lol... Men jeg vil også være supertilfreds med Cand.Polit uddannelse. Jeg må prøve skrive ind til afdelingerne og se hvad det fører til ellers må i stadigvæk gerne komme med inputs.


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. april 2011 af emul0c

Hvordan kommer du (nogen) frem til 9 år? Det giver jo praktisk talt ingen mening.
Ang. at lære videnskab, så er det noget man skal på alle bachelor-uddannelser, det er blot forskelligt hvor meget de forskellige uddannelser gør ud af det. På økonomi skal man også lære det.

Jeg vil helt sikkert hellere vælge en "ren" linje, fremfor en kombi. Evt. hvis du er glad for matematik, så skulle du læse det på universitetet - det kan du også bruge til rigtig mange forskellige ting; inkl. mange økonomiske stillinger. Derudover vil jeg umiddelbart tro at diverse IT-virksomheder også vil finde en matematiker attraktiv da han har evnen til at sætte sig ind i avancerede problemstillinger; og mange programmeringssprog er jo matematisk/logisk opbygget.


Brugbart svar (2)

Svar #4
15. april 2011 af Jerslev

#2: Det virker som om du lidt har misforstået, hvad datalogi rent faktisk går ud på. Datalogi er i bund og grund matematikken bag computeren. Videnskaben bag et tastatur og desideret programmering lærer man som datamatiker.

Du kan naturligvis vægte datalogi som man ønsker ud fra valgfag.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #5
15. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Nej du har misforstået mig... Jeg mente man måske kom til at lære noget som enten slet ikke var interessant eller "nødvendigt" senere hen når man var færdig. Matematik kan man bruge til alt, så jeg tænkte om det måske var bedre at tage en Mat-Datalogi vej. (Jeg håbede lidt nogen som selv læser det kunne opmuntre mig og give mig feedbacks omkring det.

@emul0c

Det med 9år kan du selv google dig til, og du kan evt. hvis jeg husker korrekt læse det på UG.dk side omkring uddannelsen. Selvefølgelig tager uddannelse 5år, men den gennemsnitlig elev på KU bliver sørgeligvis færdig efter 8-9 år.. Men jeg tager dit råd med en "ren" linje, jeg tænkte præcis det samme..

Det med at det tager 8-9 år for den "gennemsnitlig" elev har fået mig lidt til at måske vælge en anden vej selvom Datalogi er i min interesse :(.

Tror det må blive en oeconic/polit vej indtil videre, mange tak for inputs allesammen. Og keep em coming hvis det er.


Brugbart svar (2)

Svar #6
15. april 2011 af Jerslev

#5: Mig bekendt bliver de studerende her i Aarhus på mat-dat færdig på normeret tid. 5,5 år når der er tale om et sidefag.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (3)

Svar #7
16. april 2011 af emul0c

#5

Har nu prøvet at google det lidt, det eneste jeg umiddelbart finder er diverse debat-fora mv., hvor det er i ret løs snak at nogen skriver normeret studietid til alt imellem 8 og 10 år; men kan ikke rigtig finde nogle oplysninger der bakker op omkring det.

På undervisningsministeriets hjemmeside står der at man maksimalt har 5 år til at færdiggøre bachelor delen og maksimalt 3 år til at gennemfører master delen = max 8 år i alt; derfor lyder det utænkeligt at gennemsnitstiden skulle ligge højere end det.
 

Men hvis det er det der interesserer dig, så synes jeg ikke du skulle vælge det fra pga. sværhedsgraden/studietiden :-)


Svar #8
16. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 @emul0c

Du har ret og er i ekstrem dilemma pt. :(. Sværhedsgraden skrammer mig ikke så meget, men kan hellere ikke forblive stædig med at det nok skal blive anderledes med mig(selvom jeg stræber når jeg sætter mig ind for noget). 

Tak igen for at komme med gode råd, du har været til kæmpe hjælp.


Brugbart svar (3)

Svar #9
07. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

nja, nu er denne tråd jo efterhånden lidt halvgammel, men ansøgningsfristen er jo ikke overskredet, så du kan muligvis stadig bruge dette...

Nu du interesserer dig for IT, har du så overvejet IT-universitetet? Det er (som navnet lyder) et universitet med udelukkende IT-relaterede videregående uddannelser. De har på nuværende tidspunkt tre bachelor-uddannelser, hvor een kombinerer IT og forretning, den hedder global business informatics.

Jeg er ikke helt inde i hvad uddannelsen indebærer, men du kan jo kigge nærmere på deres hjemmeside elelr tage derud en dag. De har også en linje der hedder softwareudvikling, der måske minder mere om datalogi. Generelt har mit indtryk været at en af de større forskelle på ITUs softwareudvikling og KUs datalogi er at undervisningsformen vist er mere projektorienteret på ITU og på KU mere teoretisk.

Jeg var der til åbent hus i slutningen af april, og deres bygning og faciliteter er ret nye. Selvfølgelig ærgerligt at jeg ikke fik skrevet dette tidligere, så du selv kunne opleve det, men du kan jo stadig tage ud og besøge det og få en fornemmelse af miljøet.


Svar #10
08. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Tja, har kigget på deres uddannelser... De anses for "bløde" på ITU, og syntes det er en mærkelig sammenblanding af bachelor de har der ude. Men det er måske også kun en personlig holdning.. Altså hvis jeg ville læse noget om business informatics, så ville jeg klart kigge mere på DTU's forholdvise nye uddannelse eller på Copenhagen Business College.

Jeg tror jeg tager datalogi på KU eller Polit uddanelsen.. Det der gik mig på var at hvorfor gennemførte flere datalogi uddannelsen på AU og softwareteknologi(som er næsten det samme) på DTU.

Men fandt ud af at det havde noget med studiemiljøet at gøre, jobmuligheder, anderledes skema og arbejdsmetoden(gruppearbejde osv.).

Ja, hvorfor læser jeg så ikke på DTU? Har ikke fysik eller kemi eksamen lol.

Mange tak for din hjælp :)


Brugbart svar (2)

Svar #11
08. maj 2011 af Abauuz

 Som jeg ser det.

Er IT fremtiden! Fremtiden vil nærmest kun bestå af it, derfor kommer der altid til at mangle nogle gode IT folk, især nogle lange uddannelser!

Sikrest valg vil nok være It (Datalogi) Da jeg ser It som fremtiden.


Svar #12
08. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 #11

Tja, der kommer vel stadigvæk til at mangle folk som skal udvikle infrastruktur, planlægge en bæredygtig økonomi osv. :).

Men du har da ret med at IT er superhot da alt bliver mere automatiseret og innoveret, også er det selvfølgelig dejligt at det er inden for ens daglig arbejde og kompetencer det hele sker(hvis man nu er uddannet IT-mand).


Brugbart svar (2)

Svar #13
08. maj 2011 af Abauuz

 Arbejde:

Har hørt det er rigtig svært at få job som IT-mand, og næsten ingen skal bruge dem (Ulempe) Men tilgengæld der det fremtiden (Fordel)

Forhold til Økonomi er det nemt at få job som økonomer (80 % har job inden de færdig gør uddannelsen) Men i fremtiden, kan det være computere som beregner alt!


Brugbart svar (2)

Svar #14
08. maj 2011 af Jerslev

#13: Jeg tror dataloger har nemt ved at få job... Datamatikere er en helt anden snak. Datalogi kan bruges til meget andet end blot "IT-mand".

- - -

mvh

Jerslev


Svar #15
08. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Lol der er rift om datalogerne, tror ikke ligefrem de kommer til at mangle job :). 


Brugbart svar (2)

Svar #16
28. maj 2011 af hihihej (Slettet)

Søgte på dette indlæg, da jeg selv overvejer datalogi. Så vidt jeg har forstået så skyldes den lange studietid, at virksomhederne allerede inden man bliver færdig som datalog, vil ud og have fat i en. Dette betyder, at mange vælger at tage nogle år væk fra studiet for at arbejde, hvor de så senere vender tilbage for at færdiggøre det.


Svar #17
28. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Ja, det virkede bare underligt at så mange droppede ud osv., men det havde vist noget med studiemiljø og sådan ting at gøre. Som du selv siger så bliver man headhuntet af virksomhederne. Jeg søger ind på datalogi-studiet, også må det være det. Lærer en masse matematik, og noget kreativt som er guld værd. :)


Brugbart svar (2)

Svar #18
28. maj 2011 af Walras

Hvad vil du gerne lære indenfor datalogi? - På Cand.Polit er det muligt at tage mange valgfag i både matematik og praktisk orienteret statistik, der benytter programmering. Bacheloruddannelsen har et valgfag i udvidet statistik med SAS, der er et statistikprogram, som både benyttes i undervisningen og i diverse studiejobs, hvorfor dygtighed på dette felt ikke kun kan bruges som færdiguddannet men tillige i din studietid. Du kan desuden vælge valgfag i datamatik, hvor du blandt andet lærer at lave makroer i Excel, udforme algoritmer og lære dig at forstå SQL. I øvrigt kan det med fordel vælges i sin fritid at studere lidt på at lære at skrive sine opgaver i LaTeX. Udover to obligatoriske fag i matematisk analyse nemlig matematik A og Matematik B, er det allerede på bacheloruddannelsen muligt at tilvælge udvidede kurser i dynamiske modeller og lineære modeller, som kan bruges i de økonomiske fag. Desuden er alle de økonomiske fag båret af et helstøbt matematisk fundament.

Hvis du spørger mig, er økonomi vejen at gå (selvfølgelig). Det er fint at kunne IT og matematik, men det er den økonomiske orientering, der gør os brugbare i virksomhederne, ministerierne og de internationale organisationer. At kunne matematik er glimrende, men det kan matematikere, aktuarer, økonomer, fysikere, kemikere og forsæt så selv den lange liste. Det er ikke i regnekraften, værdien ligger, det er i tolkningerne, der sker på baggrund af udregningerne. At regne har vi programmerne til. Men hvis du vil programmere en masse smarte programmer, som vi andre kan benytte os af, skal du da også være så hjertens velkommen.

:-)

Held og lykke for fremtiden.

#16 Det er vel ikke en undskyldning for at fordoble længden af ens uddannelse. På økonomi er virksomhederne også vilde efter at lokke folk til. Vi har ofte reklame til forelæsningerne fra virksomheder, interesseorganisationer og andet, der godt kunne bruge studenter. Det får mange til at skyde deres bachelor med et halvt år (det obligatoriske 7 semester lyder det ironisk) og kandidaten med op til et år. Ikke desto mindre er vi ikke 9 år om at blive færdige. Det lyder til, at datalogerne, undskyld mig, har svært ved at få fingeren ud. 


Brugbart svar (2)

Svar #19
28. maj 2011 af hihihej (Slettet)

#18

Tja. Det var ihvertfald den forklaring jeg har fået fra forskellige mennesker. Nu kigger jeg for sjovt på jobopslag rundt omkring på det datalogiske institut og der må jeg sige, der er nogle ret gode tilbud som har gjort, at jeg også står til at overveje at skifte til datalogi fra mit nuværende studie.

Desuden er datalogi også mere end bare programmering. Jeg har specielt forelsket mig i algoritmer og matematikken i dette område. Datalogi har jo mange områder og er andet end bare at lave programmer, som andre kan benytte.

Se blot på hvilken indflydelse wikileaks og hvilken rolle det havde at man kunne komme på nettet i egypten under demonstrationerne.


Svar #20
29. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 #18

Hmm, økonomi uddannelsen har da strejfet mine tanker, og det gør det da mere attraktivt at der er en masse teoritisk stof, kombineret med matematik.

Datalogi tiltaler mig "mere" fordi man lærer en masse matematik, analyse og som bonus lærer man noget ovenikøbet noget kreativt(altså noget "håndværk"). Måske er det bare mig, men virker som om alt for mange læser økonomi men det skal jeg ikke være herre over.

Søger ihvertfald ind på datalogi, altså gider ikke få afslag på en anden drømme uddannelse og vente et år. Tak den lange og brugebar forklaring  #18:)


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.