Kemi

Beregning af pH

22. april 2011 af A21 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen :)

Jeg har brug for hjælp til en opgave om beregning af pH i ækvivalenspunktet. Spørgsmålet lyder følgende :

20 ml af en 0,15 M opløsning af methansyre (HCOOH) titreres med en 0,10 M NaOH opløsning. Beregn pH i ækvivalenspunktet. pKs er 3,75.

Jeg har gjort det på følgende måde, men er ikke sikker på det er rigtigt.

Først finder jeg antal ml af NaOH der er tilsat ved ækvivalenspunktet:

C (syre) * V (syre) = C (base) * V (base)

C (syre) * V (syre) / C (base)

(0,15 M * 0,02 L) / 0,1 M = V (base)

0,03 L = V (base)

dvs ved dette punkt er der tilsat 30 ml NaOH.

Herefter finder jeg koncentrationen af syrens korresponderende base.

C = n (syre) / V (total)

C = (0,15 M * 0,02 L) / (0,02 L + 0,03 L)

C = 0,06

Hefter finder jeg pOH ud fra formlen:

pOH = 0,5 * (pKB - log(C))

pOH = 0,5*(10,25-log(0,06))

pOH = 5,7

pH = 14 - 5,7 = 8,26.

Mit problem er, at jeg er ikke sikker på, at man kan bruge følgende formel, C (syre) * V (syre) = C (base) * V (base), til at finde volumen tilsat ved ækvivalenspunktet. Jeg håber der er nogen der gider at hjælpe.

Tak på forhånd :)


Svar #1
23. april 2011 af A21 (Slettet)

er der ingen der vil hjælpe :( ?


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.