Matematik

Sammensat funktion

27. april 2011 af PawHS80 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej.

Er der nogen der kan hjælpe med denne opgave.


Funktionerne f og g "bolle" f er givet ved nedenstående regneforskrifter:

f(x) = x+5      og       (g "bolle" f)(x) 2x^2+x-1

Bestem regneforskriften for funktionen g



På forhånd tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er givet, at f(x) = x+5 og at  (gof)(x) = 2x2 + x +1 . Det vil sige, at

g(f(x)) = 2x2 + x +1 , altså at

g(x+5) = 2x2 + x + 1 .

Vi udfører nu substitutionen t = x+5 , dvs x = t-5, og får

g(t) = 2·(t-5)2 + (t-5) + 1

Reducer selv forskriften for g(t) .


Svar #2
27. april 2011 af PawHS80 (Slettet)

 "Vi udfører nu substitutionen t = x+5 , dvs x = t-5, og får"

    Hvorfor gør du dette, og hvorfor lige t?

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

For at finde forskriften for funktionen g . Vi kender g(x+5) ; men vi vil jo gerne have forskriften på formen
g(x). Så hvis vi kalder x+5 for t , giver regneudtrykket i t jo, hvad der skal ske med t for at beregne g(t) , og det er den ønskede forskrift. Så kan man jo bagefter igen kalde t for x .


Svar #4
27. april 2011 af PawHS80 (Slettet)

 Jeg har dog ikke indført et t, men bare brugt x hele vejen igennem

g(f(x)) = 2x^2+x-1

g(x+5) = 2x^2+x-1

g(x) = 2(x-5)^2+(x-5)-1

g(x) = 2(x^2+25-10x)+x-6

g(x) = 2x^2+50-20x+x-6

g(x) = 2x^2-19x+44

Tak for hjælpen

Håber at læreren godkender det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er da en brugbar fremgangsmåde. Du har så indsat "x-5" i stedet for x .


Skriv et svar til: Sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.