Fysik

Ændre formel

30. april 2011 af bokrag (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Når jeg skal ændre en formel ( flytte den ubekendte) får jeg tit problemer. Det kan feks være idealgasligningen, hvor man har fire på den ene side og en på den anden. Hvad metode bruger i ? Jeg er ny, så skær det ud i pap :-))

Bo


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2011 af over9000 (Slettet)

Da du (tilsyneladende?) er ret ny til det med ligninger skal du måske gribe det anderledes an.

I stedet for at tænke "jeg flytter x" så kunne du i stedet:

m=n*M   (beregning af mængde stof i gram)

vi vil gerne isolere n i sætningen ovenfår. I stedet for at tænke "jeg flytter M på venstre side" så kigger du på fortegnet og ser at der står gange foran. Derfor konkluderer du at det nok er bedst at dividere på begge sider af lighedstegnet med M.

altså:

m/M=n*M/M <=> m/M = n (da M/M går ud med hinanden)

det kunne også være en idé at overveje om du skulle øve dig på ligninger generelt? Uanset hvad, at skære det hele ud i pap for sig selv når man beregner kunne være en fordel :-)


Svar #2
30. april 2011 af bokrag (Slettet)

Den er jeg helt med på. Det er bare når der står to brøker på den ene side, som i idealgasligningen, der skal bytte plads med den, på den anden side af lighedstegnet. Hvis nu man mangler R i stedet for Rho, kan de så bare uden videre bytte plads i ligningen?

Bo


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2011 af over9000 (Slettet)

øh? gider du lige skrive ligningen?


Svar #4
01. maj 2011 af bokrag (Slettet)

Der bliver lavet følgende omskrivning i bogen:

rho = (M)/(R) * (p)/(T) <=> M = (rho*R*T)/(p)

Hvad sker der?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2011 af over9000 (Slettet)

Sådan set nemt nok, men det tog også mig to forsøg.

Da M er i tælleren er den lidt dum at flytte med. Det er derfor nemmere at flytte både R, P og T fra højre side til venstre side.

rho = ((M)/(R)) * ((p)/(T))

<=>

Ganger med R på begge sider så R forsvinder fra M's nævner

rho* R = ((M)/(R)) * R ((p)/(T))

<=>

forkorter væk:

rho*R=(M) * ((P)/T))

<=>

vi ganger med T på begge sider: (og forkorter væk)

Rho*R*T = M * P

<=>

nu skal vi bare dividere med P på begge sider for at få M til at stå alene. Det gør vi og forkorter væk bagefter.

(Rho*R*T)/P = M.

<=>

M = (Rho*R*T)/(P)


Svar #6
01. maj 2011 af bokrag (Slettet)

Det giver mening, tak for hjælpen.

Bo


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. maj 2011 af over9000 (Slettet)

I orden. Får jeg sådan en "brugbart svar" ?


Skriv et svar til: Ændre formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.