Matematik
rodgæt metoden for 2.gradspolynomier
Da jeg gik i gymnasiet så mener jeg ikke at jeg lærte følgende metode for at løse 2.gradspolynomier.
Lad der være givet et polynom
Hvilket to tal går op i 12 og har tilsammen summen 8 ??
Der ses det at talene x = 6 og x = 2 har summen 8.
Derfor
Nogen der lærte den her i Gymnasiet??
Svar #1
02. maj 2011 af mette48 (Slettet)
Jeg har mødt metoden i en 2.real klasse. Det viste sig hurtigt at eleverne ikke kunne overskue tallene og foretrak løsningsformelen x=(-b±√b2-4ac)/2a
Jeg har ikke set den brugt i gymnasiet undtagen hvis man lige kunne se hvad for tal det drejede sig om.
Det har næppe været brugt som erstatning for løsningsformelen.
Svar #2
02. maj 2011 af Euroman28
Jeg fandt metoden i en amerikansk matematikbog fra 1970erne for nogen år siden.
Den blev blev brugt deri til at forklare hvordan man konstruere 2.gradsligninger.
Der er Matematik i alt.
Svar #4
02. maj 2011 af Euroman28
Er det rigtigt er det stammer fra før den metode Vi lærte i Gymnasiet?
Der er Matematik i alt.
Svar #5
02. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)
#4
Løsningsformlen for rødderne i 2.-gradsligningen ax2 + bx + c = 0 har været kendt på geometrisk form siden oldtiden (Euklid), det vil sige essentielt diskriminant/rod-formlen. Sammenhængen mellem rødderne x1 og x2 og koefficienterne på formen x1 + x2 = -b/a og x1·x2 = c/a , er kendt i dag som Viète's formler, og de blev opdaget (for positive rødder) af den franske matematiker François Viète i sidste halvdel af det 16. århundrede.
Viète's formler er helt ækvivalente med den oprindelige 2.-gradsligning; men de er især nyttige at kende, hvis ligningen er normeret (a=1), har koefficienter, der er hele tal eller nemme rationale tal, og hvor man søger at finde heltallige eller nemme rationale rødder, idet man så blot skal se på to heltallige faktorer i koefficienten c , der opfylder, at deres sum er lig med -b . Opgaver om 2.-gradsligninger givet i skolen er ofte, (men ikke altid) af denne art.
Svar #6
02. maj 2011 af SuneChr
Man kan lege lidt videre og se, hvordan 3.grads ligningen (koefficienten til x3 er 1) opfører sig:
Antag, at 3.gradsligningen har 3 reelle rødder, x1 , x2 og x3 . Der vil, da gælde: ( x - x1)·(x - x2)·(x - x3) = 0
⇒ x3 - ( x1 + x2 + x3)·x2 + ( x1x2 + x1x3 + x2x3)·x - ( x1x2x3) = 0
# 5: Tak for det historiske indblik.
Svar #7
03. maj 2011 af SuneChr
Der synes at tegne sig et billede af n.gradspolynomiet, med n reelle rødder, x1, x2 ..... xn :
( - 1)·( j = 1∑n xj )·xn-1 ∧ ( - 1)n·( j = 1∏n xj )·x0
Svar #8
03. maj 2011 af Walras
#0 Ja, den lærer de skam I gymnasiet. Vi lærte den ihvertfald i sin tid, og jeg har da selv siden videreført traditionen i forbindelse med lidt privatundervisning. Den generelle løsningsformel er dog lige så nem at bruge - specielt, når det kommer til komplekse tal, hvorfor den vel oftest foretrækkes.
Skriv et svar til: rodgæt metoden for 2.gradspolynomier
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
