Matematik

definitionsmængde - seperation af de variable

09. maj 2011 af NejTilSvampe - Niveau: A-niveau

 g er en løsning til differentialligningen 

Der gælder at størsteværdien for g er 50. 

Jeg bruger så seperation af de variable hvor vi så antager at y > 1 , da vi ikke kan dele med 0.

jeg får så løsningen

Problemet er så når jeg skal finde definitionsmængden. Vi kan jo se på ligningen at da

 

er g ≥ 1 , men da vi seperer variabler antog vi at y > 1. MEN når vi kigger på den oprindlige differentialligning, er der intet der forhindrer y i at være 1. SÅ skal man se bort fra den der antagelse man tog da vi sepererede variablerne eller skal jeg fravælge de punkter hvor g(x) = 1 og så bestemme definitionsmængden der fra?

Det giver to forskellige definitionsmængder afhængig af hvordan man læser opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2011 af mathon

omskrivningen er en forudsætning for løsningen,
hvorfor omskrivningen skal være defineret i alle led

hvoraf
                 dy/dx = -8x3·√(y-1) ⇔ y = (-x4 + C)2 + 1    netop når y > 1

                          Dm(g) = ]-1;∝]


Svar #2
09. maj 2011 af NejTilSvampe

men mathon, er  y = 1 , ikke netop en løsning til differentialligningen ? 

y = 1 => dy/dx = 0   , det stemmer da overens. 

så hvis nu vi sagde, at vi ikke havde løst den differentialligning mht. seperation af de variable, men at den bare "dukkede op" - Ville det så ikke være en løsning for alle x ??!


Svar #3
09. maj 2011 af NejTilSvampe

 dets uden kan jeg ikke liige se dit belæg for den definitionsmængde der. 

der må vel bare gælde at

 og så at grafen skal være kontinueret selvfølgelig. så hvis vi antager det med at y > 1 så er
  vil jeg mene :p


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2011 af mathon

korrektion til #1

omskrivningen er en forudsætning for løsningen,
hvorfor omskrivningen skal være defineret i alle led

hvoraf
                 dy/dx = -8x3·√(y-1) ⇔ y = (-x4 - 7)2 + 1    

                          Dm(g) = R


Svar #5
09. maj 2011 af NejTilSvampe

 ok, jamen så er vi da enige :D så er spørgsmålet bare hvordan jeg skal redegøre for det så simpelt som muligt :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den oprindelige differentialligning

dy/dx = -8x3·√(y-1) ,

har formelt løsningen

√(y-1) = c - x4 ,

hvor vi må kræve y > 1, og c-x4 ≥ 0 . Disse to betingelser fører til x4 < c .

Desuden skal der gælde y ≤ 50 , dvs 0 < y-1 ≤ 49 , og dermed 0 < c -x4 ≤ 7 , dvs

c-7 ≤ x4 < c

Da maksimumsværdien 50 skal antages, skal der også gælde c-7 ≥ 0.

Vi ser da, at c kan vælges som en arbitrær værdi større end eller lig med 7, og vi får da, at der

for c ≥ 7 , skal gælde c-7 ≤ x4 < c , hvorfor Dm(g) = ]-c1/4 ; -(c-7)1/4] ∪ [(c-7)1/4 ; c1/4[ ,

hvilket for c = 7 forenkles til Dm(g) = ]-71/4 ; 71/4[


Svar #7
09. maj 2011 af NejTilSvampe

  #6 - suk.. vi blev lige enige om at den er defineret for alle x !! Det betyder at den eneste begrænsning man skal passe på er at g ≤ 50. Og det medfører en definitionsmængde

Hvad er din begrundelse for at y > 1 nu ?! 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Begrundelsen er, at integration af  ∫ dy/√(y-1) forudsætter y > 1 . Dog er jeg villig til at medgive, at kontinuiteten giver belæg for at inkludere y = 1 . Men definitionsmængden er dog ikke hele R, selv om vi ser bort fra maksimumskravet y ≤ 50. For løsningen skal jo tilfredsstille differentialligningen i dens oprindelige form.

Hvis den formelle løsning er

y = 1 + (c -x4)2 , har vi

dy/dx = 2·(c -x4)·(-4x3) = -8x3·(c -x4), og

-8x3·√(y-1) = -8x3·√((c-x4)2) = -8x3·|c -x4|

Opfyldelse af differentialligningen kræver derfor x = 0 ∨ c -x4 = |c -x4| , dvs x = 0 ∨ c -x4 ≥ 0 , dvs x = 0 ∨ x4 ≤ c .

For x4 > c er differentialligningen ikke opfyldt.

Med disse modifikationer ser vi, at konstanten c kan vælges større end eller lig med 7, og for c ≥ 7 fås

Dm(g) = [-c1/4 ; -(c-7)1/4] ∪ [(c-7)1/4 ; c1/4] ,

der for c = 7 reduceres til Dm(g) = [-71/4 ; 71/4]


Svar #9
09. maj 2011 af NejTilSvampe

. nvm jeg er med :p


Skriv et svar til: definitionsmængde - seperation af de variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.