Matematik

hvordan kan jeg udregne hvad rundetårn vejer og fylder??

13. maj 2011 af bimse82 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

hvordan kan jeg udregne hvad rundetårn vejer og fylder??


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. maj 2011 af SuneChr

Hvis vi antager, Rundetårn har form som en cylinder, er rumfanget let at finde, dog med en vis måleusikkerhed.

Mål omkredsen, p, for neden af tårnet, så har vi:   p  =  2·π·r  ⇔  r  =  p / (2·π)

Rumfanget, V, er da:    V  = π·r2·h    hvor h er højden af tårnet.

Det med massen, vægten, af tårnet, er straks noget vanskeligere. Den må man "sjusse" sig til.

Man kan f.eks. gætte, hvad 1 m3 skønnes at veje, og når så V er kendt, kan massen findes. Stadig med megen usikkerhed.

Vi skal yderligere huske på, at gættes massen pr m3 skal denne, plus dens måleusikkerhed, ganges med et stort tal.

Men fortæl, hvad du gætter på. Det er jeg da nysgerrig på at få at vide. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. maj 2011 af SuneChr

Brugerne på portalen kan jo byde ind med et svar på spørgsmålet:

Hvad mener du, 1 m3 af Rundetårn, i København, vejer i kg?

En, som er god til statistik, kan efterfølgende bearbejde de indkomne tal.


Svar #3
13. maj 2011 af bimse82 (Slettet)

har læst mig til at massefylden er ca 2 t/m3 .


Svar #4
13. maj 2011 af bimse82 (Slettet)

kan det passe at tårnet har et rumfang på 6445.12 m2 eller lyder det helt åndsvagt...


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. maj 2011 af SuneChr

Massen, m, kan da findes som:       m  =  2·p2·h / (4·π)  =  p2·h / (2·π)   ton,   hvor  p og h måles i m. 

Med gennemsnitsstørrelser og usikkerheder for øje!

# 4:  Rumfang, V, måles ikke i m2 men m3 .

# 4:  Hvad er omkreds, eller diameter, og højde?


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. maj 2011 af SuneChr

Diameter 15 m og højde 36 m  skulle være troværdige tal.

Masseformlen i  # 5 giver da:     m  =  12 723  ton     ( med usikkerhed ! )

Dit tal i # 4  ser "realistisk" ud, men det er så i m3 .


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nysgerrige folk kan eventuelt konsultere denne side

http://www.rundetaarn.dk/dansk/facts_om_rundetaarn.htm 

Der angives en vægt for tårnet på 5914t , svarende til et volumen (af sten) på 2957 m3 . Tårnet er jo ikke bygget massivt af sten, men har en indre cylindrisk kerne og en ydre skalvæg.


Svar #8
13. maj 2011 af bimse82 (Slettet)

ok tusind tak for hjælpen...er jeg virkelig glad for


Skriv et svar til: hvordan kan jeg udregne hvad rundetårn vejer og fylder??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.