Matematik

En funktion f(x) er løsning til differentialligningen

17. maj 2011 af torpedoen (Slettet) - Niveau: C-niveau

 En funktion f(x) er løsning til differentialligningen.

y'=-x/y

y>0

 grafen for f(x) går gennem punktet (0,4).
a) Bestem en forskrift for f (både håndkraft og lommeregner) og tegn grafen.
 Husk at bestemme dm(f).
 

Nogen som kan hjælpe mig her ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2011 af mathon

                ∫ ydy = -∫ xdx


Svar #2
17. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

∫ ydy = -∫ xdx

∫ ydy = -∫ xdx + c
1/2 y^2 = - 1/2 x^2 + c

Nu vil jeg så isolere y, men er skam ikke sikker på at jeg har isoleret mit udtryk korrekt.

y=+/- kvad(2c-x^2)

Og hvad gør jeg her efter ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2011 af mathon

        y = √(c - (1/2)x2)    da y > 0                                  2c er også en konstant, der bare skrives c


Svar #4
17. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

Men skal jeg så ikke nu isolere c. og derefter sætte c ind i ligningen igen ?.
Vil du ikke gerne hjælpe mig med at isolere c i hånden, jeg kan nemlig ikke finde ud af isolere uden at bruge solve på min lommeregner. ?


Svar #5
17. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

 har ihvertfald fået c til at give 8 på min lommeregner


Svar #6
17. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

tastefejl - får c til at være 16 på min ti-89


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. maj 2011 af mathon

                                   y2 = c - (1/2)x2      gennem (0,4)
hvilket giver
                                   42 = c - (1/2)·02

                                   16 = c
 


Svar #8
17. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

 Okay tak - har nu en sidste ting - hvordan bestemmer jeg dm(f) vha. håndkraft ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. maj 2011 af mathon

efter henvendelse:

                      y =  f(x) = √(16 - (1/2)x2)

                                                                16 - (1/2)x2 ≥ 0

                                                                16 ≥ (1/2)x2

                                                                 32 ≥ |x|2                                  x2 = |x|2

                                                                √(32) ≥ |x|

                                                                -√(32) ≤ x ≤ √(32)

                      Dm(f) = [-√(32);√(32)]


Skriv et svar til: En funktion f(x) er løsning til differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.