Kemi

Beregning af [H3O+]

22. maj 2011 af jeghaderlektier1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.
jeg har i denne øvelse titreret Hcl med 0,100 M NaCl. jeg har beregnet stofmængden af HCl til 0,0605 M.
derefter lyder spørgsmålet:
2) I startsituationen brugtes 20,0 mL saltsyre og 20,0 mL demineraliseret vand. Beregn [H3O+] i disse 40,0 mL. Hvordan gør jeg ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 1. jeg tror du har titreret med NaOH og ikke NaCl

2. molær er mol pr volumenenhed. Så du kender koncentrationen af H3O+ i din oprindelige 0,0605 M opløsning, såfremt du antager fuldstændig dissociation. Omregn til tilsvarende stofmængde i 20 mL, tilsæt 20 ekstra mL vand (den absolutte stofmængde af H+ forbliver uændret) og beregn så koncentrationen påny.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2011 af mathon

    stofmængden måles i mol  - ikke i mol/L


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2011 af Jmjohansen (Slettet)

#2  står der da heller ingen steder


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2011 af mathon

citat
           "...stofmængden af HCl til 0,0605 M" = ...stofmængden af HCl til 0,0605 mol/L


Svar #5
22. maj 2011 af jeghaderlektier1 (Slettet)

Har lige byttet om på nogle begreber ja, min fejl.
Jeg har udreget stofmængden af NaOH ved ækvivalentspunktet så n_NaOH=n_HCl, således: n=0,100M*0,0121L =0,00121 mol.
Nu skal jeg altså sige:
c= n/V <=> c= 0,00121mol/0,040 L ???
Tror ikke jeg har forstået, hvorfor [H3O+] = c ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2011 af mathon

                  0,00121 mol NaOH ækvivalerer 0,00121 mol [H3O+] i HCl

                  c = n(H3O+)/ (0,040 L) = (0,00121 mol) / (0,040 L)  = 0,03025 M


Svar #7
22. maj 2011 af jeghaderlektier1 (Slettet)

Jeg skal have lavet et skema som det vedhæftet (opg. 4)). Hvordan udregner jeg stofmængden af OH- der er tilsat?
Jeg har tænkt mig til n=c*V = 0,100 * (NaOH tilsat) ? Og det samme for stænfmængden af H3O+? samme princip?

0,03025 M * (hvad?). håber i kan hjælpe.


Skriv et svar til: Beregning af [H3O+]

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.