Kemi

Forskel på den formelle og aktuelle Koncentration

22. maj 2005 af shack (Slettet)
Er der nogen der kan forklare mig dette, har virkelig svært ved at forstå hvordan de hver især er defineret?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2005 af Katty (Slettet)

Fx.:

Du vil lave en 100mL NaOH-opløsning ved at blande 10g NaOH i 100mL demineraliseret vand. Den formelle koncentration af NaOH bliver:

nNaOH = m/M

cNaOH = nNaOH / 0,100L

Men det er ikke sikkert, at alt NaOH opløses i de 100mL, den aktuelle kan derfor ende med at være en hel anden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2005 af Dunnar (Slettet)

eller hvis du har et stof der opløses i ioner, så har du måske en formel koncentration af HCl, men en aktuel koncentration af H+ og Cl-

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2005 af Y.vs.J (Slettet)

Har lige kigget i mine gamle noter. Kan desværre ikke lige uddybe det, men:
-Formel koncentration = Koncentrationen man starter ud med.
-Aktuel koncentration = Koncentrationen efter en reaktion.


Håber det hjælper..


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2005 af KemiKasper (Slettet)

#1 er jeg ikke helt enig i. Når et salt opløses i vand spaltes det praktisk talt fuldstændigt i ioner. Derfor er den formelle koncentration af NaOH den samme som den aktuelle koncentration af OH-.
Tag derfor et anden eksempel. Antag at du har en 0,10 M CaCl2. 0,10 M angiver den formelle koncentration af stoffet og den angiver koncentrationen "som om" der forefandtes CaCl2-formelenheder i opløsningen. Der sker som sagt det at CaCl2 spaltes til een Ca(2+) og to Cl(-) det betyder at der er dobbelt så mange chlorid-ioner i opløsningen end der er calcium-ioner. Den formelle koncentration er derfor lig den aktuelle koncentration af Ca(2+) og den aktuelle koncentration af Cl(-) er:

[Cl(-)] = 2*c(CaCl2) = 0,20 M

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2005 af Y.vs.J (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/opg/ungdomsopg.php?o=1001 - her står også lidt om det

Svar #6
22. maj 2005 af shack (Slettet)

Tror jeg forstod det nu, tak kemi kasper

Skriv et svar til: Forskel på den formelle og aktuelle Koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.