Kemi

find ph i opløsninger

24. maj 2011 af VaDitte (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg aner ikke hvordan jeg skal finde pH-værdien i følgende opløsninger. Nogle der kan give et peg??

Opgave 1
Beregn pH i følgende opløsninger:
a) 0,100 M Na2CO3
b) 0,050 M H3PO4 (Regn den som en monohydron syre)
c) 0,375 M CH3COOH
d) 0,075 M Ca(OH)2

Hilsen Ditte


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2011 af mathon

       ...hvad er du kommet til?


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. maj 2011 af mathon

a)

                                 Na2CO3   --->  2 Na+     +     CO32-
                                                     ikke reaktiv       base

pKb(CO32-) = 3,6
dvs middelstærk base

Kb = 10-3,6

                                              pOH = -log((-Kb+√(Kb2+4Kb·cb)) / 2)
ved 25ºC
                                              pH = 14 - pOH

          
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. maj 2011 af mathon

b)

                                 H3PO4   +   H2O ---> H2PO4-     +     H3O+
                                  syre                                  

pKs(H3PO4) = 2,12
dvs middelstærk syre

Ks = 10-2,12

                                              pH = -log((-Ks+√(Ks2+4·Ks·cs)) / 2)

          
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. maj 2011 af mathon

d)

                                 Ca(OH)2  ---> Ca2+   +    2 OH-
                                                  ikke reaktiv          base

[OH- ] = 2·cb = 2·[Ca(OH)2]                                 

pKb(OH-) = -1,74
dvs stærk base

                                  pOH =  -log([OH-])

ved 25ºC
                                  pH = 14 - pOH       
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. maj 2011 af mathon

c)
             svag syre        prøv selv


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. maj 2011 af mathon

kommentar til #4:

 som jeg har regnet den, er der formentlig lagt op til.

men opløseligheden af Ca(OH)2 i vand
er  kun   0,019789 mol/L                                      ( s = ((3,1·10-5 M3)/4)1/3 = 0,019789 M )
hvorfor opløsningen er overmættet
koncentrationen
                                               [OH-] = 2·0,019789 M = 0,039579 M

                                               pOH =  -log([OH-]) = -log(0,039579) ≈ 1,4

ved 25ºC
                                              pH = 14 - pOH = 14 - 1,4 = 12,6    
 


               


Svar #7
25. maj 2011 af VaDitte (Slettet)

 1000 tak det var en kæmpe hjælp :-)


Skriv et svar til: find ph i opløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.