Matematik

Opskriv en funktion

25. maj 2011 af Problem (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej..

jeg har behov for hjælp til opgave 7 ..

http://uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Stx/091211_STX_mat_B.ashx


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen er en eksponentialfuinktion af formen

f(x) = b·(1+0,024)x ,

hvor x er tiden målt i år efter starttidspunktet, og b er startpopulationen.


Svar #2
25. maj 2011 af Problem (Slettet)

Hvordan kommer man frem til a = 1+0,024


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fordi den vokser med 2,4% pr år: 1+2,4% = 1+0,024


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2011 af volcom1

 Hvis du vil have mellem regninger med skal du også bruge oplysningen om at der på et tidspunkt er 45000 individer.

For en eksponentiel funktion gælder følgende:

y= b*ax

Du skal bestemme a og b som er de ubekendte, dette gøres ud fra to punkter.

Du ved at til det ene år lad os kalde det år "z" er 45000 individer. 

Dermed kan du bestemme antallet af individer til året efter altså år "z+1 da du ved hvor meget populationen vokser med:

efter 2 år: 45000*1.024=46080

Du har nu to punkter og kan bestemme a og b ud fra reglerne for denne ligning:

a = (y2/y1)1/(x2-x1) =  (46080/45000)1/("z+1"-"z") = 1,024

b= y1/ax1 =45000/1,024z 

løsningen er dermed:

y=(45000/1,024x)*1,024z 

Når du ved hvad år populationen er på 45000 kan du indsætte "z", det kan fx fastsættes til 1, hvorved de forudgående år derfor vil være negative, men dette gør ikke noget, årene før jesus blev født er jo også negative, man bestemmer selv sit nul punkt


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2011 af volcom1

 En smutter løsningen skal selvfølgelig være

y= (45000/1,024z)*1,024x

Der var byttet om på x og z


Skriv et svar til: Opskriv en funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.