Fysik

Udregning jordens overfladetemperatur

01. juni 2011 af studerende82 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej
 

Er der nogen der ved, hvordan man kan regne jordens overfladetemperatur ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2011 af Basti88 (Slettet)

Dit spørgsmål er rimelig åbent....

Ud fra det angivne niveau må det være tilstrækkeligt at sætte en energi balance op.

Psol = Pjordafgivet

Betragt jorden som et sort legeme, og benyt boltzmans lov.

P angiver effekterne, du kan dividere med jordklodens bestrålings areal for at komme til intensivitet.

Pjordafgivet / A = Ijordafgivet

Så vil boltzmans lov blive: Ijordafgivet  = σ*T4

De 2 intensiviteter kan sættes li hinanden Isol =  Ijordafgivet
 

Ved indsættelse af boltzmans lov skrives der:

T = (Isol/σ)0.25

Her skal du blot beregne solens intensivitet (sigma gange dens temperatur)

Du kan forvente et resultat der er væsentlig lavere end den virkelige værdi (omkring 15grader celcius).

Dette er pga. drivhus gasserne der er med til at varme jorden op, det er også muligt at tage dette med i beregningen men så bliver det væsentligt mere kompliceret, ud fra det angivne niveau c, burde overstående være tilstrækkeligt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

#1 tror der må være en nemmere måde siden det er i c niveau. 

altså man lærer ikke ovenstående formeler i fysik C 


Skriv et svar til: Udregning jordens overfladetemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.