Dansk

Oplysningstiden vs. Det moderne gennembrud

07. juni 2011 af MomoPiano (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 Hej derude!

Jeg skal til mundtlig dansk eksamen på torsdag, og er lidt i tvivl om nogle litterariske tidsperioder. Jeg går i 9kl. og på vores oversigt over tekstopgivelser, står der, at vi opgiver romantikken og OPLYSNINGSTIDEN. Men alle de udleveret papirer vi har fået gennem året løb, hander alle om DET MODERNE GENNEMBRUD. 

Så jeg spekulerede på, om de 2 er ens? 
Tak på forhånd! :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2011 af nikkzbikkz (Slettet)

 Oplysningstiden og det moderne gennembrud er IKKE det samme! Oplysningstiden er før det moderne gennembrud, og det omhandler ikke det samme. Søg på google :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. juni 2011 af Kllinky (Slettet)

oplysningstiden handler om en centralisering af den menneskelige fornuft(pga. den naturvidenskabelige revolution), man ser en stor kritik på alle ting der ikke lader sig rationelt begrunde dvs. hele samfundet som helhed, også guds eksistens kan ikke længere bevises ud fra biblen, men skal bevises ud fra fornuften. Det var dog ikke anset at man gjorde kritik på kongen og adlen, derfor pakkede tidens forfattere deres budskab ind. forfatterne præsenterede nemlig kritik af samfundet, fejl eller hvordan samfundet burde være.

det morderne gennembrud havde sin opståen i at georg brande i 1871 havde en forelæsning af hovedstrømninger i det 1900 århundrede, som havde til formål at gøre op med romantikken (en tidsperiode der ligger mellem oplysningstiden og det moderne gennembrud) og dens verdensfjernhed. budskabet var at alt litteratur og kunst skulle sætte problemer under debat, sandheden skulle frem og litteraturen skulle være realistisk. emnerne i denne periode var kvindens vilkår = ligestilling(første gang i historien begyndte kvinder at få en indflydelse på kulturen og kunsten), sociale forhold og seksualitet. men de generelle træk var at de gjorde op med ramantikkens tanker og ideer. der var altså nu plads til nye tanker og ideer, som i forhold til tiden før (romantikken) var præget af religion


Skriv et svar til: Oplysningstiden vs. Det moderne gennembrud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.