Matematik

Vise normen for vektor i et underrum

09. juni 2011 af M21 (Slettet)

Jeg har vedhæftet en opgave, som jeg har forsøgt at løse, men ikke ved om er korrekt, så det ville være dejligt, hvis der var nogle, der kunne be- eller afkræfte mit forsøg:

Opg. 2.2

Jeg argumenterer for, at x er en vektor i U, da (x•vi) er en vilkårlig skalar tilhørende de reelle tal, og da U = span(v1, v2,...vk) = t1V1+...+tkVk, hvor t tilhører de reelle tal, kan ti vælges til (x•vi).

Jeg er ret usikker på den opgave, hvor jeg skal vise, at normen til x kan skrives på den angivne måde:

Jeg tænker, at jeg skal udnytte, at normen af v= 1, som der står opgivet i opgaven, men jeg kan ikke helt gennemskue, hvad koordinaterne for x er? Jeg ved, at normen skrives som √(∑xi2) over alle i, men hvad er xi i denne sammenhæng?

Samme problemer har jeg med delopgave 2.3.

Vedhæftet fil: Opgave i underrum.jpg

Brugbart svar (2)

Svar #1
09. juni 2011 af andershorsted (Slettet)

I opg. 2.2 tror jeg ikke du skal argumentere for at x er en vektor i U. Som jeg læser spørgsmålet, skal du vise at der for alle x i U gælder at x kan skrives som

x = (x•v1)v1 + ... + (x•vp)vp

Til at starte beviset kan du benytte at da x∈U, kan x skrives som

x = c1v1 + ... + cpvp

For ck∈R, k=1...p.

For et vilkårligt j=1...p gælder derfor at

x•vj = (c1v1 + ... + cpvp)•vj = (c1v1)•vj + ... + (cpvp)•vj = cj

Da der for et vilkårligt j=1...p gælder at cj=x•vj, er det ønskede vist.

Du skal nok skrive flere kommentarer til beviset i din besvarelse, men logikken er som ovenstående


Svar #2
09. juni 2011 af M21 (Slettet)

Tak for dit svar! Jeg er dog ikke helt med på, hvordan du kommer frem til, at

x•vj = (c1v1 + ... + cpvp)•vj = (c1v1)•vj + ... + (cpvp)•vj = cj Kan du evt. prøve at forklare det nærmere? Er det bare fordi, du pr. definition ved, at prikproduktet mellem to vektorer bliver en konstant?


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. juni 2011 af andershorsted (Slettet)

 At

(c1v1 + ... + cpvp)•vj = (c1v1)•vj + ... + (cpvp)•vj

skyldes lineariteten af prikproduktet.

Grunden til at

(c1v1)•vj + ... + (cpvp)•vj = cj

er at (v1, v2, ..., vp) er et ortonormalt sæt og der gælder derfor at

vi•vk = 0   for i≠k   og

vi•vk = 1 for i=k


Svar #4
09. juni 2011 af M21 (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Svar #5
09. juni 2011 af M21 (Slettet)

Kan du forresten også forklare mig følgende?

U = {x=(x1,x2,x3,x4)∈R4|x1=x2} er et underrum af R4 (det er jeg med på)

Jeg skal så vise, at underrumet U er en hyperplan i R4 og bestemme en normalvektor til U.

Jeg har fx vektoren a = (a1,a1,a2,a3} ∈U. Hvordan skal jeg finde en normalvektor? I rettevejledningen til opgaven står der, at man benytter vektoren v = (-1,1,0,0), men er der en stringent måde, hvorved jeg kan finde frem til denne ud over, at jeg kan se, a•v=0 (efter jeg har fået den opgivet).

Derefter skal jeg bestemme 3 vektorer p,q og r, så U = span{p,q,r} - hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (2)

Svar #6
10. juni 2011 af andershorsted (Slettet)

Som du skriver, ved du at normalvektoren skal være ortogonal på en vilkårlig vektor i U. Dvs. at

a•v = a1*v1 + a1*v2 + a3*v3 + a4*v4 = 0

og det skal gælde for en vilkårlig vektor a i U. Af udtrykket kan du direkte aflæse at v må være på formen

v = (-c, c, 0, 0)

hvor c ∈ R, c ≠ 0. At de så vælger v=(-1,1,0,0) i rettevejledningen, er primært fordi den er nem at arbejde med. I princippet er v=(-23, 23, 0, 0) ligeså god en normalvektor.

Når du skal vælge 3 vektorer der udspænder U, ved jeg ikke om der er en maskinel fremgangsmåde, men det er umiddelbart klart at vektorerne

p=(1,1,0,0)   og   q=(0,0,1,0)   og   r=(0,0,0,1)

må udspænde U.


Svar #7
11. juni 2011 af M21 (Slettet)

Tak for din hjælp!


Skriv et svar til: Vise normen for vektor i et underrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.