Matematik

potens

11. juni 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

nogle der kan forklare hvordan potens funktionen udvikler sig? 

jeg ved at når x vokser med en fast procent, så vokser også y med en fast procent. 

men kan nogle forklare lidt mere fagligt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

En potensfunktion har formen

f(x) = b·xa

Se på

(f(x·(1+p)) - f(x)) / (f(x) = (1+p)a - 1


Svar #2
11. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

Andersen, kan du forklare hvad du mener med ovenstående? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg ændrer argumentet x med en vis brøkdel p og ser på den relative ændring i f(x) .

Det skal være

( f(x·(1+p)) - f(x) ) / f(x) = (1+p)a - 1

(der var en halv parentes for meget i #1).


Svar #4
11. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

hm... kan du skrive det på en anden måde? lidt mere overskueligt evt. i flere trin. 

undskylder at jeg ikke er så klog som dig og kan se tingene på samme måde. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du må da kende fra købmandsregning i grundskolen, hvorledes man beregner den relative ændring af en størrelse:

( (ny værdi) - (gammel værdi) ) / (gammel værdi)

gammel værdi: f(x)

ny værdi: f(x·(1+p))

Relativ ændring: ( f(x·(1+p)) - f(x) ) / f(x) = (b·(x·(1+p))a - b·xa) / (b·xa) = (1+p)a - 1


Svar #6
11. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

tak skal du have #5 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2011 af mathon

...eller skrevet

                                                Fy = Fxa

                                                y2/y1 = (x2/x1)a

   relativ y-vækst
                                                (y2 - y1)/y1 = y2/y1 - 1 = (x2/x1)a  - 1

                                                Δy/y = Fxa  -  1

   relativ y-vækst i %
                                                (Δy/y)·100%  =  (Fxa - 1)·100%                              

.

   Fx er x-forholdet

   Fy er y-forholdet              


Skriv et svar til: potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.