Matematik

rette linje i rummet

12. juni 2011 af miss2144 (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har fået et eksamens spørgsmål som lyder som beskriv den rette linje i rummet ved dens parameterfremstilling samt udlede koordinater for skæringspunktet mellem to rette linjer i rummet.

håber virkelig nogen kan hjælpe jeg er meget desperat har søgt flere steder ( har også kigget i min mat bog) men jeg kan ikke finde en ordenlig forklaring.... håber der en som kan fortælle det grundigt

mange tak i forvejen


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis P0 er et punkt på linien og r er en retningsvektor for linien, har man en parameterfremstilling for et vilkårligt punkt P på linien ved

OP = OP0 + t·r , for t i R

For skæring med en anden linie

OQ = OQ0 + s·q , for s i R ,

kræves, at der findes et t og et s, så at OP = OQ , dvs så

OP0 + t·r = OQ0 + s·q

Dette giver 3 ligninger til bestemmelse af t og s, og alle tre ligninger skal være opfyldt. Man kan benytte to af koordinatligningerne til at bestemme t og s og så prøve efter, om den 3. ligning også er opfyldt.


Skriv et svar til: rette linje i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.