Fysik

EKSAMEN! Formel for luftmodstand

15. juni 2011 af hallodudez (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej derude!

Sidder til eksamensforberedelse og har emnet kræfter og luftmodstand. Formlen for luftmodstand er givet ved: Fw = ½ * cw * A * rho * v^2. (Det har jeg læst mig til, og ret mig gerne hvis jeg tager fejl).

Er ikke sikker på jeg har forstået formlen korrekt, og ville høre om der ikke var en der kunne give mig et eksempel med enheder osv.?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juni 2011 af Lurch (Slettet)

1/2 er på baggrund af en klassik udledning af formlen

cw er en konstant der er bestemt eksperimentelt, en man slår op eller måler. Ingen enhed

A er tværsnitsarealet af det der er påvirket af modstanden. 

Rho er væskens/luftens masssefylde

v er den relative hastighed mellem luft og objekt


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. juni 2011 af Lurch (Slettet)

 Eksempel:

En sten med radius 1m falder med fart 1m/s gennem luften. Lad os sige modstandskoefficienten er 1. Lufts massefylde er 1.3 kg/m^3

Luftmodstanden er da

F = 0.5*1*pi*(1m)^2*1.3kg/m^3*(1m/s)^2  = 2 N 

Det der er interessant med luftmodstand er af det går som kvadratet på hastigheden. Dvs. hvis stenen nu faldt med 2m/s i stedet ville luftmodstanden være 8N. Når hastigheden fordobles, firedobles modstanden. 


Svar #3
15. juni 2011 af hallodudez (Slettet)

 Mange tak for hjælpen :-) Forstår formlen meget bedre nu!


Skriv et svar til: EKSAMEN! Formel for luftmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.