Matematik

Funktioner

30. juni 2011 af ag2011 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa

Ja nu er den gal igen. Jeg er i gang med en opgave som lyder:

En funktion har forskriften Y=3-x^2

Bestem y-værdien for x=-2. Facit er= Y=-1 men jeg kan ikke finde ud af opgaven:

Bestem x-værdierne for hvilke er Y=2

Hvordan udregner jeg den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

1) Indsæt værdien x = -2 i forskriften : y = 3 - x2 = 3 - (-2)2 = 3 - 4 = -1

2) Løs ligningen 3 - x2 = 2 . Saml alle led på én side og benyt en kvadratsætning til at løse ligningen,

x2 -1 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. juni 2011 af ramme2 (Slettet)

y = 3 -x2   og   x =-2          y = 3 - (-2)2  =>  y = 3 -4   => y = -1

Bestem x-værdierne for hvilke er Y=2      y = 3-x2       2 = 3-x2   => x2 = 3-2  =>  x2  = 1     x =   √ 1   

=>  x = 1   eller   x = -1   


Svar #3
30. juni 2011 af ag2011 (Slettet)

#2
 

y = 3 -x2   og   x =-2          y = 3 - (-2)2  =>  y = 3 -4   => y = -1



 

Bestem x-værdierne for hvilke er Y=2      y = 3-x2       2 = 3-x2   => x2 = 3-2  =>  x2  = 1     x =  +- √ 1  

Okay, hvilken formel bruger du her? Er det den du bruger for  andengradsligninger? 


 

=>  x = 1   eller   x = -1   


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ligningen reduceres til

x2 = 1, eller

x2 - 1 = 0 , som ved hjælp af en kendt kvadratsætning skrives som

(x + 1)·(x - 1) = 0 , og her benyttes nulreglen for et produkt til at finde

x = -1 ∨ x = 1


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. juni 2011 af YesMe (Slettet)

#3

x2 = 1    ⇔    (x2)1/2 = 11/2    ⇔    x = 11/2    ⇔    x = 2√(11)    ⇔    x = √1    ⇔    x = + 1


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

De sidste skridt er ikke logisk korrekte, da √1 = 1 . Ved kvadratroden af et positivt tal a forstås altid den positive rod i ligningen x2 = a . Derfor skriver man i stedet

x2 = a ⇒ x = ±√a , og i dette tilfælde

x2 = 1 ⇒ x = ±√1 = ±1 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juli 2011 af YesMe (Slettet)

#6 - Ok, giver mening nu.


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.