Matematik

TI-89 --> tre ligninger med tre ubekendte

26. maj 2005 af Norn (Slettet)
Min TI-89 vil desværre ikke, som jeg vil :(
Den plejer at løse tre ligning med tre ubekendte uden problemer, men følgende ligning vil den altså ikke løse:(

(I): [4(x+6)]/[5(5+y)]=1
(II): [4(3+z)]/[3(y-1)]=1
(III): [3(3z+5)]/[4(2x-3)]=1

Facitlisten giver følgende resultat (hvilket lommeregneren ikke gør):
x=-3,115
y=-2,692
z=-5,769

Er der nogen, som har en ide om, hvordan den skal skrives ind på en TI-89'er?!

Tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

solve(ligning1 and ligning2 and ligning3, {x,y,z})

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2005 af natgizzer (Slettet)

Nu har jeg ikke en ti-89, men de fleste texas instruments grafregnere kan udregne matricer i "math" (meeener jeg...der er iht. et program hvor du kan opstille ligningerne i matricer og via dennes funtioner udregne de ukendte in no time)...

Ved godt at det nok ikke hjalp meget. Men det er vel forhåååbentligt også tanken der tæller, eh?! ;)

Svar #3
26. maj 2005 af Norn (Slettet)

Waterhouse --> nej det duer SLET ikke! Normalt skriver man bare:
solve(ligning1 and ligning2 and ligning3,x)

natgizzer --> man plejer at kunne gøre det på overstående måde...

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2005 af allan_sim

#3. Waterhouse har nu ganske ret, og de præcise løsninger er:

x = -81/26
y = -35/13
z = -75/13

Hvis du kun angiver x, løses ligningssystemet med hensyn til x, dvs. x udtrykkes ved y og z.

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

Den lange:

solve(4*(x+6)/(5*(5+y))=1 and 4*(3+z)/(3*(y-1))=1 and 3*(3*z+5)/(4*(2*x-3))=1,{x,y,z})

Hvis jeg skriver det, får jeg de resultater som din facitliste giver (udtryk som brøker). Har en TI89 Titanium, mener ikke der er stor forskel på den og den normale 89'er.

Svar #6
26. maj 2005 af Norn (Slettet)

ah ja! Nu fik jeg den også til at virke! Jeg kan til at skrive ,{xyz}... og det er jo noget helt andet :)

Mange tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2005 af xyz (Slettet)

#6:

Ja det er mig :) (xyz)

Skriv et svar til: TI-89 --> tre ligninger med tre ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.