Kemi

Beregning af pH

09. august 2011 af impala61 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Spørgsmål lyder:
Beregn hvor stor et volumen skyllelud (3 % NaOH) der er i en pilsner inden påfyldning af øl, hvis pH EFTER påfyldning er 11,7.

Jeg har regnet pH værdien af skylleludet (med 3% NaOH) til 13,8751,
Og der står i opgaven at vi bare skal betragte øllet som vand altså med en pH værdi på 7.

Jeg har også regnet indholdet af [OH] i pilsneren ud: pOH = 14 -11,7   = 2,3
                                                                                                c[OH] = 10^-2,3   = 0,005012 M

Det skal selvfølgelig siges at denne "øl" var forgiftet, med for meget skyllelud, som bruges til at rense flasker med, håber i kan hjælpe mig (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2011 af mathon

3 % NaOH er 0,774 M

             [OH-] = 0,774 M                 da NaOH er en stærk base

efter tilsætning af øl op til 330 mL
er
             pH = 11,7
dvs
             pOH = 14 - pH = 14 - 11,7 = 2,3
og
             [OH-]efter = 10-pOH = 10-2,3 = 0,00501 M

antal mol NaOH i pilsnerflasken er konstant
   hvoraf
                           før                               efter
                      V·[OH-] = n(OH) = (0,330 L)·[OH-]efter

                      V·[OH-] = (0,330 L)·[OH-]efter

                       V = (0,330 L)·(·[OH-]efter / [OH-])

                       V = (0,330 L)·((0,00501 M) / (0,774 M)) = 0,002136 L ≈ 2,1 mL

          


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. august 2011 af mathon

 

     n(OH)  --->  n(OH-)

 

 

Overskriften burde være
                                                 VOLUMENBEREGNING


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. august 2011 af mathon

beregning af molariteten i 3 % NaOH, som har densiteten 1,0318 g/mL

generelt:
                når den p masse-procentige opløsnings volumen er V
                er dens masse
                                            mopløsning = V·d
heraf
         udgør det opløste stof
                                            msolvent = p·10-2·V·d

         antal opløste mol
                                            n = p·10-2·V·d/M

         opløsningens molaritet
                                            c = n/V = (p·10-2·V·d/M) / V = p·10-2·d/M
                    dvs
                                            c(NaOH) = p·10-2·d/M = 3·10-2·(1031,8 g/L)/(40,0 g/mol) = 0,774 M
                                                                                                              

 

 

 


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.