Matematik

Vektorer, kan ikke få det til at passe

11. august 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når vektore a prikket med b er ligmed 0 så er de ortigonale for t=1.... Men jeg får prikproduktet til at være 4 for t=1. Jeg kan hellere ikke finde ud af b)

Opgave 1 del 2

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20hhx%20og%20htx/100225_opgave_hhx_opgave_mat_A_dec_2009.ashx


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis t = 1, har vi

a = (2 ; 1) og b = (-2 ; 4) , hvorfor

ab = 2·(-2) + 1·4 = 0

b) Hvis vektorerne a og b er parallelle, er vektorerne â og b ortogonale. Vis, at âb ≠ 0 for alle t .


Svar #2
11. august 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Jeg har -t2-t = -12-1 = 0

2*0+1*4= 4???

Kan godt se fejlen nu... -t2 = -(1)2

Så giver det lidt mere menning


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, -t2 er ikke det samme som (-t)2 .


Svar #4
11. august 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Jeg forstår ikke 100% b), kan du uddybe lille bitte smule?


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Her benytter jeg, at hvis to vektorer a og b er parallelle, er tværvektoren â ortogonal på vektoren b . Man skal vise, at a og b ikke er parallelle for nogen værdi af t. Det kan vises ved at vise, at â og b ikke er ortogonale for noget t, dvs ved at vise, at âb er forskelligt fra 0 for alle t .


Svar #6
11. august 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Tak.. :)


Svar #7
11. august 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Forresten, når man siger at a hat*b er forskelligt for alle t, har man så vist det?? Eller kan man måske med en lille beregning vise det. Måske vil det være meget nemmere at forstå... Sry nogle gange glipper det lige, og er perfektionist så bliver nødt til at spørge.


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man skal vise, at âb er forskelligt fra 0 for alle t . Det er ikke nok blot at sige det. Genlæs #5.


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man har  a = (2 ; 1) og b = (-t2 - t ; 4) , så

âb = (-1 ; 2) • (-t2 - t ; 4) = t2 + t + 8 = (t + (1/2))2 + (31/4) > 0 for alle t .


Svar #10
11. august 2011 af LuckyLuc (Slettet)

(t + (1/2))2 + (31/4) hvordan kommer du ned til den efter 2.gradsligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ved at kvadratkomplettere t2 + t :

t2 + t + 8 = t2 + 2·(1/2)·t + (1/2)2 + 8 - (1/2)2 = (t + (1/2))2 + (32 - 1)/4 = (t + (1/2))2 + (31/4)


Svar #12
12. august 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Ok har fundet ud af hvordan man omkriver med kvadratkomplettere, så konklusion til sidste er at hvis ligning er større end 0 for hvilken som helst t værdi der findes

Jeg takker endnu engang for din hjælp og tålmodighed


Brugbart svar (1)

Svar #13
12. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Skalarproduktet er skrevet som kvadratet på en størrelse plus en positiv konstant. Da kvadratet på størrelse altid er nul eller positivt, kan man da slutte, at det pågældende skalarprodukt er positivt for ethvert t.


Skriv et svar til: Vektorer, kan ikke få det til at passe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.