Matematik

vektorfunktion skæring med x og y

14. august 2011 af linkiel (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Har fundet en opgave der lyder:

En ret linie er givet ved vektorfunktionen: r=(¦(t-1 3+2*t))

a) vis ved beregning at linien skærer y-aksen når t=1

b) vis ved beregning at linien skærer x-aksen når t=-1,5

Hvordan gør jeg det?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) y-aksen er karkateriseret ved, at x = 0. Løs derfor ligningen x(t) = 0 .

b) For punkter på x-aksen gælder, at y = 0. Løs derfor ligningen y(t) = 0 .


Svar #2
14. august 2011 af linkiel (Slettet)

 a) så jeg skal sætte to de ligninger lig med nul?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, hver for sig. Man skal ikke sætte en ligning lig med 0 . Man skal løse de to ligninger som angivet i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2011 af mathon

    skæring med x-aksen
                                                 3 + 2·t = 0 ⇔ ??

    skæring med y-aksen
                                                  t - 1 = 0 ⇔ ??


Svar #5
14. august 2011 af linkiel (Slettet)

tror jeg har forstået nu men bare for at være sikker

a)

x=t-1=1-1=0

y=3+2*t=3+2*1=5

så den skærer y-aksen i 0,5

b)

x=t-1=(-1,5)-1=-2,5

y=3+2*t=3+2*(-1,5)=0

så den skærer x-aksen i -2,5;0

er det korrekt lavet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

a) For skæring med y-aksen løser man ligningen x(t) = 0, dvs

t - 1 = 0 ⇒ t = 1 .

b) For skæring med x-aksen løser man ligningen y(t) = 0, dvs

3 + 2t = 0 ⇒ t = -(3/2) = -1,5

Hermed er opgaven besvaret.


Skriv et svar til: vektorfunktion skæring med x og y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.