Matematik

Redegør for at omkredsen kan udtrykkes ved...

17. august 2011 af hansen_09 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 14: en lukket beholder har form som på figuren. Beholderens endeflader har form som ligesidede trekanter med siden x, hvor 1≤x≤5. Beholderens længde y
a) Bestem beholderens rumfang når x = 2 og y = 5
Det oplyses, at en bestemt type af sådanne beholdere har et rumfang på 1m3.
b) Gør rede for, at overfladearealet O af denne beholder som funktion af x er givet ved: O = √3/2 x^2 + 4• √3/x
 

har prøvet på at udtrykke y ved x, da jeg jo kender rumfanget, men det ser bare ikke ud til at passe sammen med O(x)
 

er der nogle, som har en lignende øvelse, hvor de vil vise mig deres fremgangsmåde. har sbært ved at komme igang.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

a)

V = (1/2)·(√(3)/2)·x2·y = (√(3)/4)·22·5 =√(3)·20/4 = √(3)·5 = 8,66


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at beholderens rumfang er

V = ((√3)/2)·(1/2)·x2·y = ((√3)/4)·x2·y ,

og at overfladearealet er

O = 2·((√3)/2)·(1/2)·x2 + 3·x·y = ((√3)/2)·x2 + 3·x·y

Benyt oplysningen V = 1 til at eliminere y fra udtrykket for O .

Man finder da i a): V = 5·√3


Svar #3
17. august 2011 af hansen_09 (Slettet)

hvordan ved man at udtrykket for højden ved beregning af rumfanget netop er kvadratrod3/2.. dette kan vel kun gælde når x = 2


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

I en ligesidet trekant med sidelængde x er højden x·((√3)/2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Du finder højden h, ud fra den pythagoræiske læresætning:

h = √(x2-(1/2x)2) = (√(3)/2)x


Svar #6
17. august 2011 af hansen_09 (Slettet)

#4 : det er altså en defenition at højden i enhver ligesidet trekant kan udtrykkes sådan.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er ikke en definition, men en konstatering, via Pythagoras, som anført i #5. Højden i en en ligesidet trekant med sidelængde x deler trekanten i to kongruente retvinklede trekanter. Hver af disse har en vinkel på 30º og en vinkel på 60º . Den korteste katete har derfor længden x/2 , mens den lange katete har længden ((√3)/2)·x .


Svar #8
17. august 2011 af hansen_09 (Slettet)

meget undskyld men jeg forstår det ikke helt. altså kvadratrod 3 hvor kommer dte fra


Svar #9
17. august 2011 af hansen_09 (Slettet)

okay har faktisk forstået nu


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det kommer fra Pythagoras. Se #7. I en retvinklet trekant med vinklerne 30º og 60º er den korte katetes længde det halve af hypotenusens længde. Her er hypotenusens længde x, og den lange katete har derfor længden

√(x2 - (x/2)2) = x·√(1 - (1/4)) = x·((√3)/2)


Svar #11
17. august 2011 af hansen_09 (Slettet)

hvordan kan ligningen, der er vedhæftet herunder blive netop det? altså hvad er mellemregningerne

Vedhæftet fil:Dok1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Af udtrykket for V i #2 får man, med V = 1

y = (4/(√3)) / x2 ,

der indsættes i udtrykket for O

O = ((√3)/2)·x2 + 3·x·y

    = ((√3)/2)·x2 + 3·x·(4/(√3)) / x2

    = ((√3)/2)·x2 + 4·(√3) / x


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #12: men når man isolere y i 1=(√3)/4) / x2 , får man 14/(√3) / x2


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #12: men når man isolerer y i 1=(√3)/4) / x2 , får man 1/14/(√3) / x2

A =2·((√3)/2)·(1/2)·x2=((√3)/2)·x2 , forsvinder 2 fordi den ganges med 1/2 og dermed forsvinder 1/2 el. hvordan?

Hvordan kan du få 3*x*(4√3) / x2 til at blive til 4*√3/x?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Udtrykket for V er (se #2)

V = ((√3)/2)·(1/2)·x2·y = ((√3)/4)·x2·y  , som med V = 1 bliver til

1 = ((√3)/4)·x2·y ,

hvoraf man så isolerer y til

y = (4/(√3)) / x2

Ja, det er korrekt, at 2·(1/2) = 1 .

Læs nu, hvad jeg skrev i #12, og lad være med at fejlcitere. Det er 3·x·(4/(√3)) / x2 der bliver til 4·(√3) / x ,

3·4 / √3 = 4·√3


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Overskriften er i øvrigt misvisende, da det ikke drejer sig om omkredsen, men om overfladearealet.


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#15: Jeg beklager at jeg kom til at fejlcitere.

Kan du forklare helt præcist hvad der sker således at 3·x·(4/(√3)) / x2 bliver til 4·(√3) / x ? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man bytter om på faktorerne og reducerer

3·x·(4/(√3)) / x2 = [ 3·4 / (√3) ] · x / x2 = 4·(√3) / x

Det burde være bekendt, at 3 / (√3) = √3


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. april 2012 af guzbak

Der medfølger en opgave c), som jeg har problemer med

 

Bestem x, så beholderens overfladeareal er mindst mulig.

 

hvordan kan denne opg. løses?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Find minimum for funktionen O(x) ved at løse ligningen O'(x) = 0 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.