Matematik

Cirklens centrum og radius

20. august 2011 af MaleneLar (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En cirkel er bestemt ved ligningen x^2 + 8x - y^2 - 4y = 10

Bestem koordinatsættet til cirklens centrum og dens radius.

Jeg ved jeg skal bruge cirklens ligning og omskrive det (x+4)^2 - (y-2)^2 = 10, men jeg syntes ikke helt jeg kan få det til at passe. Håber der er nogle, som kan hjælpe. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2011 af mathon

 

      x2 + 8x = (x+4)2 - 42 = (x+4)2 - 16

     y2 - 4x = (y-2)2 - 22 = (y-2)2 - 4

......
hvoraf ved indsættelse:

 

               x2 + 8x + y2 - 4y = 10                  du havde tegnfejl

              (x+4)2 - 16 + (y-2)2 - 4 = 10

              (x+4)2 + (y-2)2 = 30

              (x-(-4))2 + (y-2)2 = (√(30))2


Svar #2
20. august 2011 af MaleneLar (Slettet)

Ahh nu kan jeg se det! Mange tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2011 af NejTilSvampe

 det er da ikke en cirkel det du har skrevet...

Men tricket er at du kigger på de led med kun et x og y i, altså ikke x^2 og y^2. De led er dine dobbelte produkter i din kvadratsætninger.

så 8x betyder at der skal stå 4 i din parentes, og -4y betyder der skal stå -2 i din anden parentes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Hvis ikke det er en cirkel, hvad skulle det så være?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. august 2011 af mathon

                       x2 + 8x - y2 - 4y = 10                             er ligning for en hyperbel


men da der tales så meget om cirkel, må det formodes, at der er indtruffet en tegnfejl,
så ligningen for den "omtalte" cirkel
skal være:

                      x2 + 8x + y2 - 4y = 10


                


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Ja, det er jo rigtigt. Jeg overså, at det positive fortegn manglede.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. august 2011 af mathon

undertiden skrives
cirklens ligning
                                         x2 + y2 + 2dx + 2ey + f = 0
som har
                                             centrum                   radius

                                              (-d;-e)                  √(d2 + e2 - f)
                

som specifikt bliver

                                    
                                         x2 + y2 + 2·4·x + 2·(-2)·y + (-10) = 0                                       


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Bliver centrum (-4,2) ?

og radius √10 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. april 2012 af mathon

@#8

                           ...og radius    r = √(30)


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2012 af Lasjac (Slettet)

En lille fejl i #1. 

Der skal i stedet for:

y2 - 4x = (y-2)2 - 22 = (y-2)2 - 4

Naturligvis stå:

y2 - 4y = (y-2)2 - 22 = (y-2)2 - 4


Skriv et svar til: Cirklens centrum og radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.