Matematik

Udregn

22. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej

Hvordan løses opgave 13 og 14? Jeg vil helst have forklaringer og ikke resultater :)

Vedhæftet fil: scan0006.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Opg. 13:

a) Indsæt N = 100.

b) Løs differentialligningen og udnyt N(30) = 103 til at finde konstanten c .

Opg. 14:

a) Brug Pythagoras' læresætning til at finde et udtryk for volumenet V. Herefter indsættes x og y.

b) Find først et udtryk for y ud fra din viden om at rumfanget er V = 1 m3 . Dernæst indsættes y i udtrykket for overfladearealet.

c) Løs ligningen O'(x) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

Til besvarelse af opg. 14, kan du evt. se følgende link:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1054662


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2011 af mathon

generelt
                 differentialligningen
                                                                  dy/dx = a·y·(M-y)
                 har løsningen
                                                                  y(x) = M/(1+Ce-aMx)                   

hvor
          C er en integrationskonstant
         

                                                                 


Svar #4
24. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #1: Hvad står d for? Når jeg har indsat N er det eneste som jeg ikke har tal på t men tiden skal jeg ikke bestemme for jeg skal bestemme væksthastigheden. Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre.


Svar #5
24. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #1: Kan man ikke bare lave figuren om til en firkant gange x'erne og y'et sammen og dividere med 0,5 for at finde rumfanget?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad mener du med "d" ?? Der er tale om en ligning, hvori indgår N(t), og den afledede dN/dt = N'(t) . Dette kaldes en differentialligning. Denne type differentialligning kaldes den logistiske differentialligning. Beregn først dN/dt til det tidspunkt, hvor N(t) = 100 . Løs dernæst differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2011 af mathon

#3

som i den foreliggende opgave

giver
                 differentialligningen
                                                                  dN/dt = N '(t) = 0,00526·N·(209 - N)
                 har løsningen
                                                                  N(t) = 209 / (1+Ce-1,09934·t)                   gennen  (30 ; 103)
dvs
                                                                  103 = 209 / (1 + Ce-1,09934·30)

                                                                  103 ≈ 209 / (1 + 4,752·10-15·C)

                                                                   1 + 4,752·10-15·C  =  209 / 103 = 2,02913

                                                                   4,752·10-15·C = 1,02913

                                                                   C = 1,02913 / (4,752·10-15) ≈ 2,166·1014
                                                              

                  N(t) = 209 / (1 + 2,166·1014·e-1,09934· t )

                                                                


Svar #8
27. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#7: kan man ikke bruge grafregneren til at løse dette? Hvis ja, hvordan? 


Svar #9
28. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#1: Hvorfor skal jeg Løs ligningen O'(x) = 0 hvordan fandt du ud af det? Håber du kan uddybe det :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Opg 14.

Arealet af en ligesidet trekant med sidelængde x er A = x2·(√3)/4 . Beholderens volumen er derfor

V = ((√3)/4)·x2·y

Hele beholderens overflade består af 2 ligesidede trekanter hver med siden x, samt tre rektangler med siderne x og y. Det samlede overfladeareal af beholderen er da

O = 2·A + 3·xy = ((√3)/2)·x2 + 3·xy

For beholderen med V = 1 isolerer vi y af 1 = ((√3)/4)·x2·y , hvoraf

y = (4/(√3)) / x2 ,

og indsætter det i udtrykket for overfladearealet O til

O(x) = ((√3)/2)·x2 + 4·(√3) / x

Man finder så den værdi af x, hvor overfladearealet er mindst muligt, ved at løse ligningen O'(x) = 0


Svar #11
28. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #10: Hvordan løser jeg O'(x)=0 på en grafregner? 


Svar #12
28. august 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hvad så hvis man vil finde den størst mulig overfladeareal?


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#11 og #12

Du indtaster på lommeregneren:

solve(O'(x) = 0,x)

Hvis du ønsker det største mulige overfladeareal indsætter du førstekoordinaten for dit maksimumspunkt i O(x) .


Skriv et svar til: Udregn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.