Fysik

En bjergbestigwr samles op

24. august 2011 af Dreasen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens.

jeg har brug for hjælp til en opgave her.

____________

Billedet viser en bjergbestiger, som er ved at blive samlet op fra et bjerg.
Det vandrette reb er fastgjort til bjerget, mens det skrå reb er fastgjort til en helikopter.
Bjergbestigerens masse er 75 kg.

a) Indtegn på bilaget pile, der viser størrelse og retninga f de kræfter, som virker på bjergbestigeren, mens han hænger stille.

____________

Har vedhæftet bilaget.
Jeg aner ikke hvordan jeg skal gribe denne opgave an.
Jeg ved der er en tyngdekraft, og dermed må der også være en kraft modsat af tyngdekraften, men hvad mere? og ved ikke hvor lang de skal være osv. Har virkelig brug for hjælp til denne opgave.

 

Vedhæftet fil: Bilag opg 16.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2011 af hippo746 (Slettet)

Altså der er en tyngdekraft der peger nedad.

Der er en snorkraft, der følger snoren og peger opad. Der er også en vandret komposant. Det skyldes, at da du nu har en skrå komposant og en lodret komposant, så må du nødvendigvis også have en vandret komposant.

Størrelsen af deres længder er givet ud fra cos-sin til vinklen 70 gr.


Svar #2
24. august 2011 af Dreasen (Slettet)

 Du har ikke mulighed for at tegne dem ind på bilaget vel ? for jeg har svært ved at forstå ved at læse det. (Lidt ligesom i skolen er det nemmere at fatte det når læren tegner det på taglen)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Se på alle de kræfter, der virker på bjergbestigeren. Han er ophængt i to snore. Der virker derfor en lodret, nedadrettet tyngdekraft, en snorkraft langs rebet til helikopteren, og en vandret rettet snorkraft til det vandrette reb. Da han hænger i hvile, er vektorsummen af de tre kræfter lig med nulvektoren. Da snorkræfternes retninger er kendt, giver det to ligninger til bestemmelse af snorkræfternes størrelser.


Svar #4
24. august 2011 af Dreasen (Slettet)

 okay men er alle snore kræfter så lige store ?
Og nulvektor ved jeg ikke hvad er - men er med på at alle giver nul da han er i still tilstand.

du skriver :" Da snorkræfternes retninger er kendt, giver det to ligninger til bestemmelse af snorkræfternes størrelser "

kan du opstille den ligning til bestemmelse af snorkræfternes størrelse ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2011 af hippo746 (Slettet)

du ved at den vandrette kraft er

Fv=Fsnor*cos(α)

og tyngdekraften er

Fg=m*g=Fsnor*sin(α)

regne regne og jeg får

Fv=m*g*cot(α)

Fsnor=m*g/sin(α)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nulvektoren er en vektor, hvis komponenter alle er 0 . De to snorkræfter er ikke lige store.

Tyngdekraften: Ft = (0 ; -mg)

Snorkraften fra helikopteren: Fh = F1· (-cos(70º) ; sin(70º))

Snorkraften fra det vandrette reb: Fv = F2·(1 ; 0)

Summen af kræfterne er nulvektoren: Ft + Fh + Fv = 0 .

Bestem nu snorkræfternes størrelser F1 og F2 .


Svar #7
24. august 2011 af Dreasen (Slettet)

 Ft = - mg = -75kg*9,82m/s2 = -736 

Ligningen med Fh har du skrevet F1 - jeg aner seriøst ikke hvad du mener med når du skriver (  ;  ) i paranteserne, er det, det samme som enten eller ? Og kræfterne F1 og F2 aner jeg ikke hvor du får fra og ved heller ikke hvordan jeg skal regne Fh ud, da jeg ikke kender F1


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg har angivet kræfterne som vektorer med to komponenter, en vandret komponent, og en lodret komponent. F1 og F2 er størrelserne af de to snorkræfter. For eksempel

Ft = (0 ; -mg) = (0 ; -736N)


Svar #9
24. august 2011 af Dreasen (Slettet)

#8 sorry men forstår det altså ikke 
det ville være nemmere hvis du havde mulighed for at skrive hele regnestykket - så kan jeg nemlig gøre det selv næste gang, vi har tidligere også fået opgave af samme type hvor jeg ikke har kunne lave den.
Hvis du kunne skrive hele regnestykket op og alt hvad du gør samt hvis du har mulighed for at tegne på billaget vil det give mig en langt større forståelse af hvad du gør og hvor du gør det henne da jeg kan kigge på bilaget så.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hele regnestykket står jo i #6. Man løser så ligningssystemet i F1 og F2 :

(0 ; -mg) + F1·(-cos(70º) ; sin(70º) + F2·(1 ; 0) = (0 ; 0) , dvs

-F1·cos(70º) + F2 = 0

-mg + F1·sin(70º) = 0 ,

hvoraf man ser

F1 = mg / sin(70º) , og

F2 = mg·cos(70º) / sin(70º)

Prøv nu selv at tegne kræfterne ind på bilaget.


Svar #11
24. august 2011 af Dreasen (Slettet)

#10 kan bare ikke se nogle steder hvor lange kræfterne skal være.

Jeg er med på jeg har 3 kræfter.

Fv = Vandret til højre (ind mod bjerget)
Fh =Skråt op mod venstre (op modhelikopteren)
Ft =Og lodret ned tyngdekræften.

Men jeg har ikke rigtig lært hvordan man finde ud af hvor lang man skal tegne pilene, kun hvis der er to vektor pile i forvejen. Og da det ikke tiltræder i denne opgave, kan jeg altså ikke se vha. dine udregner hvor lang jeg skal tegne mine vektor pile (kræfter).


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

De to snorkræfters længder kaldte jeg F1 og F2 .  Man finder så for de tre kræfter:

Ft = (0 ; -736,5N)

Fh = (-268,1N ; 736,5N)

Fv = (268,1N ; 0)


Svar #13
24. august 2011 af Dreasen (Slettet)

 #12 Ja men det fortæller jo stadig ikke hvor lang pilene skal være ude fra:

Ft = (0 ; -736,5N)

Fh = (-268,1N ; 736,5N)

Fv = (268,1N ; 0)
 


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Når man kender vektorernes komponenter, kender man jo også vektorernes længder.

|Ft| = 736,5N

|Fh| = F1 = mg / sin(70º) = 783,8N

|Fv| = F2 = 268,1N


Svar #15
24. august 2011 af Dreasen (Slettet)

#14 Får man så dem i cencimeter eller hvordan - det er jeg ikke helt med på.
Synes det latterligt vi får såden en opgave her når vi ikke har matematikken til det.
Kunne jeg ikke please få dig til at tegne dem, så jeg kan få en idé om idet mindste hvordan det skal se ud.


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

På din tegning svarer en enhed til 100N. Du kan vel selv regne kræfterne om til tegneenheder.


Svar #17
24. august 2011 af Dreasen (Slettet)

arrrrh du den bedste havde ikke lige set den lille enheds ting.

tak for hjælpen.


Skriv et svar til: En bjergbestigwr samles op

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.