Fysik

Formel til bølger søges

26. august 2011 af Technology (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der dannes stående bølger på en snor, ved at forbinde snoren til en vibrator og lade snoren gå ud over en trisseTil enden af snoren er fastgjort et lod med massen
50 g. Længden af den svingende del af snoren er 1,4 m.

a) Bestem grundtonens bølgelængde.
 

Hvordan findes denne? hvilken formel skal bruges? jeg synes der mangler en frekvens.

pfht.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2011 af mathon

   svingningsfrekvensen = vibratorfrekvensen

                  eftervis
                                   v = k·√(Fs/µ)                  ( uafhængigt af frekvensen f )

når
    k er en propotionalitetskonstant
    Fs = snorspændingen
    µ er strengens masse pr. længdeenhed                 
 

   


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. august 2011 af mathon

 

         λ = v/f


Svar #3
26. august 2011 af Technology (Slettet)

Hej mathon.
jeg tænkte nærmere på denne: λ = 2 •  L/n hvor jeg så sætter n til 1. vil dette gå?


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. august 2011 af mathon

      Ja
 


Svar #5
26. august 2011 af Technology (Slettet)

b) Bestem snorbølgernes hastighed.

hvor Fsnor er snorkraften og ?  er ”tykkelsen” (massen pr. længde)  af snoren. Hele snoren er 2,1 m lang og har massen 0,32 g.

Først skal jeg finde kraften fra loddet: 0,0005 kg · 9,82 N/kg - svaret vil være Fs

dernæst µ, skal jeg der dividere massen med længden? 0,00032 kg / 2,1 m?

Sidst indsætte disse i formlen? Hvad bliver enheden?

c) Ved hvilken frekvens dannes "grundtonen".
d) Hvad er frekvensen af 4. overtone?
 

hvordan løses de to sidste?


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. august 2011 af mathon

#1


   svingningsfrekvensen = vibratorfrekvensen

                  eftervis
                                   v = k·√(Fs/µ)                  ( uafhængigt af frekvensen f )

når
    k er en dimensionsløs propotionalitetskonstant
    Fs = snorspændingen, [Fs] = N
    µ er strengens masse pr. længdeenhed, [µ] = kg/m                
 

    enhed
                   √(N/(kg·m-1)) = √((N/kg)·m)) = √(m·s-2)·m)) = √((m/s)2) = m/s


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. august 2011 af mathon

resonansbetingelsen
                                       λ = 2L/p      p∈Z+           f = (v/(2L))·p
grundtone p = 1              λ = 2L/1                          f = (v/(2L))·1

4. overtone                     λ = 2L/4                          f = (v/(2L))·4


Svar #8
28. august 2011 af Technology (Slettet)

Hejsa Mathon!

Tusinde tak, jeg havde brugt en mere besværlig metode, men jeg fik samme svar!

4. Overtone er det ikke 5 buer?


Svar #9
28. august 2011 af Technology (Slettet)

Jeg er færdig med opgaven resten er oplysninger til mig selv


Skriv et svar til: Formel til bølger søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.