Matematik

gange ud af parentes med potens?

30. august 2011 af BelleCanto (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa. Sidder lige og laver algebra, men er gået i stå ved en ligning:

(a-1 -b-1) * (a-2+b-1) / a-1-b-1 = x (1/a + 1/b)

jeg ved at der skal ganges ud af parenteserne, men kan ikke huske hvordan det skal gøres når der er noget i potens. Jeg kan kun komme i tanke om regel om at: a-n = 1/an, men kan det bruges i sammenhængen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan med fordel forkorte (a-1 -b-1) ud med 1/(a-1 - b-1) , under antagelsen, at der mangler en parentes i udtrykket, hvorved det reduceres til

1/a2 + 1/b = x·(1/a + 1/b)


Svar #2
30. august 2011 af BelleCanto (Slettet)

kan det uddybes ydermere, for jeg er ikke helt med? Er der blevet brugt reglen a-n = 1/an?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, den regel blev brugt til at omskrive venstresidens a-2+b-1 = 1/a2 + 1/b .

På venstre side ganger du med (a-1 -b-1) og dividerer formodentlig med det igen til sidst på venstre side.


Svar #4
30. august 2011 af BelleCanto (Slettet)

Vi kan stadig ikke få det til at hænge sammen herhjemme, for når vi ganger får vi det til at blive til 1/a2 +1/-b  / a-1 -b-1 = x·(1/a + 1/b) indtil videre


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis du ellers til at begynde med mener

(a-1 -b-1) * (a-2+b-1) / (a-1 -b-1) = x (1/a + 1/b)

reduceres det til udtrykket i #1, dvs.

1/a2 + 1/b = x·(1/a + 1/b)


Svar #6
30. august 2011 af BelleCanto (Slettet)

men hvordan opnår du 1/a2, når det er (a-1 -b-1) * (a-1-b-1)? Bør det så ikke bare give til 1/a, idet at potenserne i minus giver +1, som i reglen overstående siger at a-n = 1/an, som burde give 1/a1 = 1/a?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det kommer fra din parentes (a-2 + b-1) = 1/a2 + 1/b , som anført i #1 .

(a-1 -b-1) · (a-2+b-1) / (a-1 -b-1) = (1/a2 + 1/b) · (1/a - 1/b) / (1/a - 1/b) = (1/a2 + 1/b)


Svar #8
30. august 2011 af BelleCanto (Slettet)

jeg skrev forkert, min fejl :o) det ér a-1 og ikke a-2! Mange tak for hjælpen, nu forstår jeg :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. august 2011 af locatio (Slettet)

a^2! = aa(a-1)(a-2) * ...* (a-a+1)

a^-2! som du skriver i #8 er ikke definerbart.


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er jo en irrelevant, pedantisk kommentar, som ikke kommer tråden ved. Udråbstegnet i #8 er et grammatisk udråbstegn og ikke en del af et udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. august 2011 af locatio (Slettet)

#10 Det er irrelevant i et menneskes univers, såfremt dette menneske ikke er indforstået med matematikkens/kombinatorikkens notationer og regler.


Skriv et svar til: gange ud af parentes med potens?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.