Kemi

pH - syre base

01. september 2011 af dane1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

- 2,5 g natriumdihydrogenfosfat opløses i vand, der fyldes op til 1,0 L.

- 5,0 g natriumhydrogenfosfat opløses i vand, der fyldes op til 1,0 L.

1. Beregn pH i hver af de to opløsninger. (Hint: Natrium har jo overhovedet ingen syre-basevirkning, så du skal kun se på de to anioner. Find ud af, om de er syrer, baser eller…).
 

2. Beregn pH efter sammenblandingen (hvilken type opløsning er blevet dannet?).

Jeg forstår slet ikke opgaven, og ved ikke hvordan jeg skal starte på den - der der nogen der kunne hjælpe?? :oo)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2011 af mathon

1.

                      c(NaH2PO4) = (m/M)/V) = (m/(M·V) = (2,5 g) / ((119,98 g/mol)·(l,0 L)) = 0,20837 M

                      H2PO4- er en svag syre pKs = 7,21

                      pH = (1/2)·(pKs - log(cs)) = (1/2)·(7,21 - log(0,20837)) = 4,45

 

                      c(Na2HPO4) = (m/M)/V) = (m/(M·V) = (5,0 g) / ((141,96 g/mol)·(l,0 L)) = 0,035221 M

                      H2PO4- er en svag syre pKs = 12,67

                      pH = (1/2)·(pKs - log(cs)) = (1/2)·(12,67 - log(0,035221)) = 7,06

2.

        sammenblanding giver en pufferopløsning

 

                                 H2PO4- +  H2O   <--->   HPO42-   +   H3O+
                                   syre                                 base

 

      pH = pKs + log((0,5cb) / (0,5cs)) = pKs + log(cb/cs)) = 7,21 + log(0,035221 / 0,20837) = 7,44


                                  


Svar #2
02. september 2011 af dane1234 (Slettet)

Er H2PO4- ikke en svag base? :o og har den ikke pKs-værdien 11,88


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2011 af mathon

rettelse til 5. linje i #1

   H2PO4- er en svag syre med pKs = 12,67     rettes til     HPO42- er en svag syre med pKs = 12,67


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2011 af mathon

@#2
         H2PO4- er en meget svag base med pKb = 11,88 og en svag syre med pKs = 7,21  en amfolyt

det vil sige
               ca. 47000 gange stærkere som syre end som base


Svar #5
02. september 2011 af dane1234 (Slettet)

okay ..:o


Svar #6
02. september 2011 af dane1234 (Slettet)

kunne du hjælpe med at beregne:

hvor meget fast NaOH, der skal tilsættes de 200 mL for at ændre pH med 0,75.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2011 af mathon

200 mL blanding
    indeholder
                          n(NaH2PO4)  = (0,200 L)·0,5·(0,20837 mol/L) = 0,020837 mol
                         
n(Na2HPO4)  = (0,200 L)·0,5·(0,035221 mol/L) = 0,003522 mol   0,5 er fortyndingsfaktoren

 

                          nb/ns = 10pH-pK= 10(7,44+0,75) - 7,21 = 100,98 ≈ 9,55

                         

                          H2PO4- +  H2O   <--->   HPO42-   +   H3O+
før i mol:                    
0,020837                     0,003522
efter i mol:             0,020837-x                  0,003522+x

                          nb/ns = (0,003522+x) / (0,020837-x)  = 9,55      0<x<0,020837

hvoraf
                          x = 0,018528

                          0,018528 mol ekstra dannet HPO42- ækvivalerer 0,018528 mol tilsat NaOH (1 : 1)

                          mNaOH = n·M = (0,018528 mol)·(40,00 g/mol) = 0,741123 g = 741,123 mg NaOH
                          


 

                       


Svar #8
02. september 2011 af dane1234 (Slettet)

 

 


Skriv et svar til: pH - syre base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.