Kemi

Beregning af stofmængde

05. september 2011 af Cichlid (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal beregne masse af NaHCO3. Jeg kender både massen af ionforbindelsen, som jeg har udregnet til at være 86,0027u, og den molare masse, som jeg har fået til 86,0027g/mol. skal jeg så blot benytte n = m/M ? Dette virker bare forkert. I forsøget skulle jeg opvarme natron, og jeg kender vægten af det natron jeg har brugt i forsøget - er det den masse jeg skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2011 af mathon

 

          Ja - formentlig - du beskriver jo intet om forsøgets gang eller mål


Svar #2
05. september 2011 af Cichlid (Slettet)

Formålet er at undersøge hvilken kemisk reaktion, der finder sted ved opvarmning af natriumhydrogencarbonat (natron).

 

Fremgangsmåde: Først rengjorde vi diglen. Derefter anbragte vi den i trådtrekanten, som vist på billedet, og opvarmede til diglen var rødglødende for at sikre, at al vand måtte være fordampet. Derefter lod vi den køle af, hvorefter vi vejede den og noterede massen af den afkølede digel med låg. Så fyldte vi diglen halvt op med natron, vejede diglen som før, og noterede massen. Herefter opvarmede vi diglen igen, nu med natron, hvorefter vi lod den køle af, så vi igen kunne notere massen af den afkølede digel indeholdende det nu ukendte stof.


Svar #3
05. september 2011 af Cichlid (Slettet)

#1

Hvad siger du ja til?


Svar #4
05. september 2011 af Cichlid (Slettet)

Hallo?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2011 af mathon

 

                    2 NaHCO3 (s)    --->  CO2 (g)   +   H2O (g)   +   Na2CO3 (s)

 

gasserne undviger ved opvarmningen og registreres som "massesvind"

 


Svar #6
05. september 2011 af Cichlid (Slettet)

men hvad med beregningen af masse?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2011 af mathon

 

                   86,0027 u/molekyle = 86,0027 g/mol

da
      1 g = {NA} u


Svar #8
06. september 2011 af Cichlid (Slettet)

Jeg skal også beregne stofmængden, der er jeg vel nødt til at bruge massen af den konkrete mænge stof, jeg har, eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. september 2011 af mathon

 

               n = m/M


men du har ikke oplyst
                                     m(NaHCO3)


Svar #10
06. september 2011 af Cichlid (Slettet)

m(NaHCO3)=6,353g


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. september 2011 af mathon

             

                   n = (6,353 g) / (84,0059 g/mol)


Svar #12
06. september 2011 af Cichlid (Slettet)

Jeg har nu vedhæftet et billede af min opgave(tag dig ikke af det der står under resultatbehandling) - jeg skal så finde massen og stofmængden af Na2O. Hvordan gør jeg dette?

Vedhæftet fil:Dok1.doc

Skriv et svar til: Beregning af stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.