Matematik

Hjælp!! Hvad har jeg gjort galt?

06. september 2011 af Lillozz (Slettet)

Figuren øverst på side 76, viser dagens længde i Manilla på Filippinerne. Der gælder med god tilnærmelse, at
f(x)=0,84·sin?(0,017x-1,30)+12,13
Hvor f(x) er længden af dag nr. x. Længden af dagen måles i timer, og den 1. januar er dag nr. 1.


a) Bestem længden af dag nr. 82.
Jeg benytter funktionen til at beregne længden af dag nr. 82, ved at indsætte 82 på x’s plads.

f(x)=0,84·sin?(0,017x-1,30)+12,13
slet definitioner:
Definer:f(x)=0,84·sin?(0,017•82-1,30)+12,13
f(82)=12,13+sin?(0,094)•0,84≈12,13138

Dvs. at længden på dag nr. 82 er 12,1 timer


b) Bestem numrene på de dage, hvis længde er over 12,5 timer.
Jeg definer funktionen og løser ligningen for x:
slet definitioner:
Definer:f(x)=0,84· sin?(0,017x-1,30)+12,13
f(x)=12,5
? Ligningen løses for x vha. CAS-værktøjet WordMat.
CSolve(f(x)=12,5
,x)
x=(π•76,47059+4829,601)/π


c) Bestem f’(266), og gør rede for, hvad dette tal fortæller om dagens længde
Jeg har defineret funktion og kan beregne
f^' (266)=π•cos?(3,222)•7,933333•?10?^(-5)≈0,000248839

Hvad har jeg gjort galt?? får ikke det samme som facit..


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2011 af peter lind

I b skal du omregne til dagnummer. Desuden er løsningerne endepunkterne for det interval, du skal have som facit. Hvor er det ellers du har noget galt ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2011 af mette48 (Slettet)

Du svarer slet ikke på spørgsmål b

Der er spurgt om hvilke dage, så man forventer oprensning af mogte dage eller angivelse af et intervald.

Det er svært at se hvad du har lavet, når du ikke viser mellemregninger m.m.

Ikke engang tegningen øverst side 76 har du givet os.

Gør dit forarbejde ordentligt, når du beder om hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er forfærdeligt rodet og uoverskueligt med alle de ?, som du ikke har gidet redigere.

a) er beregnet forkert: sin(0,094)*0,84 = 0,079

b) Løs ligningen f(x) = 12,5, dvs sin(0,017x-1,3) = (12,5-12,13)/0,84 = 0,4405, dvs x1 = 103,3 og x2 = 234,4

c) Differentier f(x) og indsæt x = 266 i udtrykket for f'(x)


Svar #4
06. september 2011 af Lillozz (Slettet)

f(x)=0,84·sin(0,017x-1,30)+12,13
Hvor f(x) er længden af dag nr. x. Længden af dagen måles i timer, og den 1. januar er dag nr. 1.


a) Bestem længden af dag nr. 82.

Skal jeg ikke Definer: f(x)=0,84·sin(0,017•82-1,30)+12,13

Jeg får resultatet til:

f(82)=12,13+sin?(0,094)•0,84≈12,13138

facit siger 12,2 timer

b)  Bestem numrene på de dage, hvis længde er over 12,5 timer.

Her definer jeg funktionen og løser ligningen for x

Definer:f(x)=0,84· sin?(0,017x-1,30)+12,13
f(x)=12,5

Men jeg får noget underligt tal

Kan i hjælpe mig med dem nu?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

a) Facit er korrekt, se #3. f(82) = 12,13 + 0,84·sin(0,094) = 12,13 + 0,079 = 12,209 ≈ 12,2

b) Ligningen er løst i #3.

Dit problem er måske, at din lommeregner er sat til grader; men her skal argumenterne til sin() og cos() jo regnes i radianer.


Svar #6
06. september 2011 af Lillozz (Slettet)

Ok, jeg prøver lige igen


Svar #7
06. september 2011 af Lillozz (Slettet)

b) Bestem numrene på de dage, hvis længde er over 12,5 timer.

f(x)=0,84·sin?(0,017x-1,30)+12,13
sin(0,017x-1,30)=(12,5-12,13)/0,84  =0,4404762

Jeg kan ikke rigtig se, hvorfor jeg skal isolerer sin(0,017x-1,30) og hvordan jeg kan indsætte 12,5-12,13

Desuden forstår jeg heller ikke, hvordan jeg får den til at gi :

 x1 = 103,3 og x2 = 234,4


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Se #3. Man skal løse ligningen    sin(0,017x-1,3) = (12,5-12,13)/0,84 = 0,4405 . Man finder så løsningerne til ligningen sin(y) = 0,4405 , og dernæst findes for hver af disse det tilhørende x af 0,017x - 1,3 = y .


Svar #9
06. september 2011 af Lillozz (Slettet)

f(x)=0,84·sin?(0,017x-1,30)+12,13

sin(0,017x-1,30)=(12,5-12,13)/0,84  =0,4404762
sin?(y)=0,4405
? Ligningen løses for y vha. CAS-værktøjet WordMat.
CSolve(sin?(y)=0,4405
,y)
y=82,108/π

Kan ikke få det til at passe


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ligningen sin(y) = 0,4405 har løsningerne y = sin-1(0,4405) = 0,4561 og y = π - sin-1(0,4405) = 2,6855 .

Som jeg skrev ovenfor i #5, du roder rundt med argumenter i grader. Argumenterne skal indsættes i radianer. Derfor får du en løsning som y = 82,108/π .

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2013 af Snappedbyme (Slettet)

#10 

Hvordan kan det være at du må sige y = π - sin-1(0,4405) = 2,6855? Hvor kommer det π fra?  


Brugbart svar (1)

Svar #12
10. april 2013 af peter lind

Der bruges at sin(v) = sin(π-v) her med v=sin-1(0,4405)


Skriv et svar til: Hjælp!! Hvad har jeg gjort galt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.