Matematik

Hjælp til lille matematikopgave

07. september 2011 af studinen2012 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 3: Afstanden fra Saturn og omløbstiden for Saturns måner kan beskrives ved følgende
sammenhæng
T = 0,00037·x1,5 ,
hvor T er omløbstiden, målt i døgn, og x er afstanden, målt i tusind km.
Afstanden fra Saturn til månen Calypso er 295 tusind km.

a) Bestem Calypsos omløbstid.
Helene er også en af Saturns måner. Afstanden fra Saturn til Helene er 28 % større end afstanden
fra Saturn til Calypso.

b) Bestem Helenes omløbstid.

c) Hvor mange procent er omløbstiden for Helene større end omløbstiden for Calypso?

Jeg kunne meget godt bruge lidt hjælp til opgave b og c. På forhånd tak. (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2011 af Euroman28

Mener du at formlen skulle være

??

For i såfald hvis x = 295

så er det bare

resultatet du søger i spg a)

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
07. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Som jeg har skrevet søger jeg resulatet til b og c.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

b) Du indsætter x = 295·1,28 = 377,6 i T(x) - med andre ord beregner du T(377,6) .

c) Du finder forskellen i omløbstid og dividerer med omløbstiden for Calypso, hvorefter du ganger med 100 for at finde procentdelen .


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2011 af Euroman28

Der er en speciel formel i din formelsamling der netop bruges i sådanne situationer.

Men desuden havde du jo også skrevet opgaven forkert op, så tøv lige en kende ik.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #5
07. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Tusinde tak for det gode svar. Nu forstår jeg det. :)

 

Kan du også hjælpe med denne opgave så?

Jeg har en firkant, som jeg har uploadet som fil

A til D er 145 cm

Og opgaven lyder således:

a) Bestem |DE| og |AB|.
b) Bestem vinkel C og vinkel D i firkant ABCD.

 

Det er primært opgave b) jeg har problemer med. Vinkel C får jeg til 120 grader og det til 60 grader. Kan det passe?

Og er det ikke nemmest at beregne vinkel D først?

 

Vedhæftet fil:Firkant.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #6
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Jeg kan ikke åbne filen og se din figur. Kunne du vedhæfte i et word-dokument?


Svar #7
07. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Sådan :)

Vedhæftet fil:Figur.docx

Brugbart svar (1)

Svar #8
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

a) Du har at

|DE| = |DA| - |AE| = 145cm - 60cm = 85cm , og

|AB| = |CE| = √(1702 - 852)

b) Du finder at

sin(C) = |DE| / |CD| = 85cm / 170cm , og

cos(D) = |DE| / |CD| = 85cm / 170cm


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du finder så

|DE| = |DA| - |AE| = 145cm - 60cm = 85cm ,

|AB| = |CE| = √(1702 - 852) = 85·√3 = 147,2cm

og

sin(C) = |DE| / |CD| = 85cm / 170cm  ⇒  C = 30º

cos(D) = |DE| / |CD| = 85cm / 170cm  ⇒  D = 60º ,

og opgaven er hermed besvaret.


Svar #10
07. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Jeg forstår ikke udregningerne til AB? Du mener den er 147,2 cm?


Brugbart svar (1)

Svar #11
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

Har du hørt om Pythagoras' læresætning

a2 + b2 = c2 ,

som gælder for retvinklede trekanter.


Svar #12
07. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Jeg forstår det nu. Men i opgave b skriver du sin(C). Jeg kender jo ikke vinkel C på det tidspunkt. Mener du lille c?


Brugbart svar (1)

Svar #13
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Nej, men du finder vinklen C ved at anvende den omvendte funktion til sinusfunktionen, nemlig sin-1 .


Svar #14
07. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Og er det ikke nemmere at udregne vinkel D først og så ud fra vinkelsummen i en trekant og de to andre vinkler bestemme vinkel C?

 

Og så skal vinkel C vel også lægges sammen med de 90 grader rektanglet har, da det er i firkant ABCD jeg skal udregne vinkel C?

 

:)


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14

Det kan du også, ja :-)


Svar #16
07. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Den kommer altså til at hedde sin-1(85/170) = 30  ikk?

Og så skal jeg vel lægge de 90 grader til så vinkel C = 120 grader?


Brugbart svar (1)

Svar #17
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#16

Du skal ikke lægge noget til de 30º , dette er facit, som vist i #9 .


Svar #18
07. september 2011 af studinen2012 (Slettet)

Så er det jo ikke hele vinkel C for firkanten?


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#18

Nåh, hvis du skal finde vinklen C i firkant ABCD fås

C = 30º + 90º = 120º

Hvis du kun tænkte på vinklen C i figuren ECD, ville vi få

C = sin-1(85/170) = 30º


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. april 2014 af 123434 (Slettet)

Helene:1,28

Calypso:1,0

(1,281,5-1)/1*100=44,8%


Skriv et svar til: Hjælp til lille matematikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.