Matematik

Kugler i pose + forkortelse af brøk

16. september 2011 af drives (Slettet)

Hej.

Jeg er itvivl om disse opgaver, håber i kan hjælpe lidt (:

I to poser ligger der lige mange kugler. I den ene pose er alle kugler røde, mens de i den
anden pose er hvide.
Nu tages en håndfuld kugler fra den "rØde" pose og lægges over i den "hvide pose". Denne
pose rystes godt, og herefter flyttes der lige så mange (men tilfældigt valgte kugler) den
anden vej.
Er der nu flest hvide kugler i den "røde" pose eller omvendt?

Jeg vil umiddelbart sige at der enten er lige mange i hver, eller at der er flest røde kugler i den røde pose. Jeg ved bare ikke hvordan jeg skal forklare det..

________________________

Så skal jeg også forkorte denne brøk mest muligt, og er gået i stå:

18m4n+48m3n2+32m2n3 / 36m3n2-64mn4

18m2n(m2+30mn+14n2) / 36mn2(m2-28n2)   Er i tvivl herfra..

18m(m+30+14n) / 36n(m-28n) og her går jeg så i stå..


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2011 af Chrystine (Slettet)

@brøken:

Det er faktorer, der sættes udenfor parentes. 18 * 30 er ikke 48, 18 *14 er ikke 32 osv.

Prøv i stedet at sætte 2m2n udenfor i tælleren og 4mn2i nævneren.

Derefter skal du bruge nogle kvadratsætninger.

(Hvis du er i tvivl, kan du selv tjekke dine mellemregninger ved at vælge værdier for m og n, sætte ind, og se om det giver det samme på begge sider)

 


Svar #2
16. september 2011 af drives (Slettet)

Jeg tror ikke helt jeg forstå hvad du mener.. Kan du ikke udbyde det? (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Din linje 2 er forkert. Prøv at sætte 2m2n udenfor i tælleren og 4mn2 i nævneren.

Når du har gjort det, så GANG ind i parentesen og tjek, at du har gjort det rigtigt.

Skriv evt. din mellemregning her, så nogen kan tjekke den.


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vedrørende problemet med kuglerne i de to poser. Her kan man ikke sige noget som helst, om der er flere af den ene eller den anden slags i de to poser.

Antag, at vi til at begynde med har n røde kugler i den røde pose, og n hvide kugler i den hvide pose.

Vi flytter nu r kugler fra den røde pose over i den hvide pose. Tilbage i den røde pose har vi nu (n-r) røde kugler, mens vi i den hvide pose har n hvide kugler plus r røde kugler.

Vi udvælger nu r kugler tilfældigt i den hvide pose for at flytte dem tilbage til den røde pose. Vi ved ikke, hvor mange røde, og hvor mange hvide kugler, der er i dette udvalg, kun at der er r kugler i alt. Las os sige, at der er h hvide kugler blandt disse r kugler; så må der være (r-h) røde kugler, som kommer tilbage til den røde pose.

I den røde pose ender vi altså med at have (n-r) + (r-h) = n-h røde kugler og h hvide kugler, mens vi i den hvide pose ender med n-h hvide kugler og  r - (r-h) = h røde kugler. Altså har vi til sidst

                          Antal røde kugler        Antal hvide kugler

Rød pose                n-h                                   h
Hvid pose                  h                                  n-h

Vi kender ikke tallet h, kun, at h kan være alt fra 0 op til r . Vi kan derfor ikke sige noget om, hvor store tallene h og n-h er i forhold til hinanden.


Svar #5
17. september 2011 af drives (Slettet)

Andersen11:

Er du sikker på at man ikke kan finde et resultat af en art?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er da et fint resultat, at man ikke kan sige noget med bestemthed. Forklar, hvordan du kom frem til dit resultat.


Svar #7
17. september 2011 af drives (Slettet)

Okay, jeg prøver (:

___

Er der nogen der kan hjælpe med brøken ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Brøken fik du hjælp med i #1 og #3.


Svar #9
17. september 2011 af drives (Slettet)

.. jeg forstår ikke hvad hun mener..


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Chrystine fortæller dig, at du ikke forstået, hvordan man sætter en fælles faktor uden for en parentes.

Har man ab + ac , kan man sætte den fælles faktor a udenfor. Inde i parentesen bliver der så b tilbage i det første led, og c tilbage i det andet led:

ab + ac = a·b + a·c = a·(b + c)

Chrystine fortæller dig også, at du kan kontrollere din udregning ved at gange ind i gen i parentesen. Det skulle jo så gerne blive det, man startede med. Kontrol:

a·(b + c) = a·b + a·c = ab + ac .


Svar #11
17. september 2011 af drives (Slettet)

Men hvorfor skulle man dog sætte noget udenfor, bare for at sætte det ind igen?


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Hun mener, at det du har gjort ikke er rigtigt.

Prøv at vise, hvad du ellers kunne finde på at gøre med denne tæller, hvor jeg lige hjælper dig lidt videre:

18m4n + 48m3n2 + 32m2n3   =   2 · 9 · m2 · m2 · n  + 2 ·24 · m2 · m · n · n + 2 · 16 · m2 · n · n2.  


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Opgaven går ud på at sætte fælles faktorer udenfor. Jeg fortalte dig i #10, at du kan kontrollere, om det, du har gjort, er korrekt, ved at gange tilbage igen. Det er i din egen interesse at kontrollere, at det, du gør, er korrekt.

Når man løser en ligning, kontrollerer man også til sidst, at den fundne løsning nu også passer i den oprindelige ligning. Det kaldes at gøre prøve.


Svar #14
17. september 2011 af drives (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener men, kommer det ikke til at se nogenlunde sådan her ud så;

98*m9*n6


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Nej.

Du skal gøre som Andersen11 skriver i #10:

Har man ab + ac , kan man sætte den fælles faktor a udenfor. Inde i parentesen bliver der så b tilbage i det første led, og c tilbage i det andet led:

ab + ac = a·b + a·c = a·(b + c)

 

Her er a det, som leddene har til fælles - prøv at kigge i #12, hvor det måske er mere overskuelig, hvad der kunne være fælles faktorer for tælleren.

 

Nå, ja, og så brug lige tippet om at sætte tal ind for at gøre prøve! Tak.
Det kan også gøres undervejs (vælg selv nogle tal, og se om de to sider giver det samme).


Svar #16
18. september 2011 af drives (Slettet)

Sådan her:

18m4n+48m3n2+32m2n3 / 36m3n2-64mn4 =

2m2n(9m2+24mn+16n2) / 4mn2(9m2-16n2) =

2m2n(24mn) / 4mn2 =

m(24) / 2n

Eller hvor sker fejlen så denne gang?


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Fejlen sker efter 2. ligningslinie. Du skal benytte de kendte kvadratsætninger til at faktorisere leddene i parenteserne.


Svar #18
19. september 2011 af drives (Slettet)

18m4n+48m3n2+32m2n3 / 36m3n2-64mn4 =

2m2n(9m2+24mn+16n2) / 4mn2(9m2-16n2) =

2m2n(3m+4n)2 / 4mn2(3m-4n)(3m+4n) =

m / 2n

Sådan?

 


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det er korrekt til og med 3. linie, og så går det helt galt i den sidste linie.

Man kan forkorte 2mn(3m+4n) væk i tæller og nævner.


Svar #20
19. september 2011 af drives (Slettet)

dvs at det bliver

m(3m+4n) / 2n(3m-4n)


Skriv et svar til: Kugler i pose + forkortelse af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.