Kemi

Beregn stofmængde

17. september 2011 af Imprafir (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har en opgave hvor jeg skal beregne stofmængden af forbrugt thiosulfationer og derefter stofmængden af aktivt chlor. 

Vi lavede et forsøg, hvor vi skulle titrere en fortyndet opløsning af klorin med en thiosulfatopløsning indtil ækvivaleringspunktet var nået, hvor vi fik et resultat på 14,11mL. 

I Klorin opløsningen er der: 10mL klorin (fortyndet med vand i en liter kolbe), 0,5g kaliumiodid og 5mL svovlsyre.

Svovlsyren er 2M

Mit spørgsmål er: Hvordan beregnes stofmængden af henholdsvis de forbrugte thiosulfationer og aktivt chlor?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2011 af mathon

 

     S2O32- (aq)   +   8 ClO- (aq)   +   6 H+ (aq)    --->   2 SO42- (aq)   +   4 Cl2 (g)   +   3 H2O (l)

 

   stofmængdeforhold:
                                    S2O32- : Cl2  =  1 : 4
                        


Svar #2
17. september 2011 af Imprafir (Slettet)

Ok tak, men hvordan kommer du frem til 1:4? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2011 af mathon

 

           ...ved at afstemme redoxreaktionen og "tolke" stofkoefficienterne

 


Svar #4
17. september 2011 af Imprafir (Slettet)

Ok, men hvordan finder jeg selve stofmængdekoncentrationen, nu da jeg kender forholdet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2011 af mathon

stofmængdekoncentrationen er en ubrugelig betegnelse

      enten
                stofmængde   eller   koncentration

..........

      titrator: 14,11mL thiosulfatopløsning men af hvilken koncentration?


Svar #6
17. september 2011 af Imprafir (Slettet)

Det er rigtigt. Mente vist også stofmængde. Koncentrationen er 0,010 M for thiosulfatopløsningen. Skulle jeg nok have skrevet i starten. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2011 af mathon

      titrator: 14,11mL 0,010 M thiosulfatopløsning

           n(S2O32-) = (0,01411 L)·(0,010 mol/L) = 0,0001411 mol


stofmængdeforhold:

           S2O32- : ClO-  =  1 : 8

           n(ClO-) = 8·n(S2O32-) = 8·(0,0001411 mol) = 0,00112 mol

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2011 af mathon

 

    disse 0,00112 mol ClO- befandt sig oprindelig i 10 mL

    c(klorin) = n/V = (0,00112 mol) / (0,010 L) = 0,112 M


Svar #9
19. september 2011 af Imprafir (Slettet)

Ok, så stofmængden af forbrugte thiosulfationer er lig: 0,0001411 mol?

...og stofmængden af Hypochloritioner er lig 0,00112 mol? Er dette den kemiske betegnelsen for "aktivt chlor"?

Jeg kan se, at du beregner koncentrationen af klorin i #8. Hvorfor det?

 

 

 


Skriv et svar til: Beregn stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.