Matematik

Faktoriser tæller og nævner og forkort dernæst brøken

19. september 2011 af JoseD1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået 2 andengradspolynomier, hvor jeg skal faktorisere tæller og nævner og derefter forkorte dem. Men jeg har ingen ide om hvad jeg skal gøre.

a) ((2x^(2)+x-1)/(-4x^(2)-6x+4))

 

b)((3x^(2)+2x-1)/(x^(2)-x-2))

 

er der nogen som gider hjælpe :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2011 af peter lind

Et 2. grads polynomium kan faktoriseres som a(x-r1)(x-r2), hvor r1 og r2 er rødder i polynomiet. Du skal altså finde rødderne i polynomierne


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Andengradspolynomiet f(x) kan faktoriseres, når man kender rødderne r1 og r2:

f(x) = a · (x-r1) · (x-r2)

Du skal altså starte med at løse to andengradsligninger: Tælleren = 0 og nævneren=0.

 


Svar #3
19. september 2011 af JoseD1 (Slettet)

Men hvordan er det så lige jeg finder rødderne?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Finde rødder i et andengradspolynomium f(x) betyder at løse andengradsligningen f(x) = 0.

I tælleren har du altså 2x2+x-1 = 0.
Løs denne ligning som du plejer at gøre med andengradsligninger.


Svar #5
19. september 2011 af JoseD1 (Slettet)

kan det så passe at jeg får rødderne 0.7071 og -0.7071. Eller er det bare helt forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2011 af peter lind

Det er desværre forkert. Prøv igen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2011 af Camilla41 (Slettet)

Når du finder løsningsforslag, så prøv at sætte ind i den oprindelige ligning. Dit forslag skal give 0.

Når det ikke passer har du regnet galt, så prøv igen.


Svar #8
19. september 2011 af JoseD1 (Slettet)

jeg har fået rødderne til at være 0.75 og -0.75 i  tælleren og i nævneren har jeg fået dem til at være -2 og 0.5 

det vil sige at jeg for tælleren har f(x)=a(0.75-x)(-0.75-x) og nævneren f(x)=a(-2-x)(0.5-x).

så skal jeg vel forkorte dem nu men hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2011 af Camilla41 (Slettet)

Prøv igen. Kan du fx få 0.75 til at passe i tælleren, når du sætter ind?


Svar #10
19. september 2011 af JoseD1 (Slettet)

hvad'?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2011 af Camilla41 (Slettet)

Du har stadig regnefejl. Derfor er det vanskeligt at forkorte.

Fx 0,75 indsat i tælleren giver ikke 0.

Prøv igen


Skriv et svar til: Faktoriser tæller og nævner og forkort dernæst brøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.