Kemi

pH - syrer og baser

21. september 2011 af StellaT (Slettet)

Hej 

Jeg har 30mL 0,1 M HCl og 15 mL 0,1 M NaOH, og jeg skal finde den pH værdi opløsningen får når man blander syren og basen. 

Hvilken metode/fremgangsmåde skal jeg benytte? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2011 af vejgeh (Slettet)

HCl er en stærk syre og NaOH er en stærk base. De vil begge gå i fuldstændig forbindelse med vandet i opløsningen. For at gøre det hele lidt nemmere kan du regne på syren og første omgang, og så basen i anden omgang.

HCl vil reagere på følgende måde:

HCl (aq) + H2O (l)  -> H3O+ (aq) + Cl- (aq)

Når du tilsætter NaOH vil følgende ske:

NaOH (aq) + H3O+ (aq) -->   2 H2O  (l)  + Na+ (aq)

Når syren er opløst, får du altså dannet noget H3O+. Når du reagerer dette med basen, får du neutraliseret H3O+, som bliver til vand.

Du kan starte med at beregne [H3O+] efter syrens reaktion. Idet syren dissocierer (reagerer) 100 % med vand, får du at stofmængden af H3O+ er den samme som stofmængden af tilsat HCl. Den kan du nemt beregne vha. formlen n = C*v.

 

Når du så reagerer dette med basen, vil basen neutralisere H3O+. Basen dissocierer (dvs. reagerer) også 100 %. Dermed vil der blive neutraliseret ligeså meget H3O+, som du har tilsat NaOH. Du kan nu sige at indholdet af n(H3O+) = n(HCl) - n(NaOH). Nu skal du blot dividere med dit volumen, 30 mL + 15 mL = 45 mL, for at finde din koncentration af H3O+. Når du har [H3O+] benytter du formlen pH = -log([H3O+]) .


Svar #2
22. september 2011 af StellaT (Slettet)

Okay super, tak for hjælpen. 


Skriv et svar til: pH - syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.