Fysik

Bil med konstant acc

22. september 2011 af 11111111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude..

 

Kunne en ikke hjælpe mig med hvordan jeg skulle tackle denne opgave?

 

På forhånd tak

Vedhæftet fil: for højt fart.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Når der køres med konstant acceleration a varierer hastigheden lineært med tiden t:

v(t) = at + v0

Motorcyklen starter med v0 = 0m/s . Find nu, hvor lang tid det tager at opnå bilens hastighed med den givne acceleration a.


Svar #2
22. september 2011 af 11111111 (Slettet)

Så må det blive 40 M/s^2=5m/s^2*t+0?


Svar #3
22. september 2011 af 11111111 (Slettet)

og hvordan finder jeg så ud af, hvor meget bilen og motorcyklen har tilbage lagt i den tid?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Først beregner man den tid t1, motorcyklen skal bruge for at nå op på hastigheden v1 = 180km/h = (180/3,6)m/s med den konstante acceleration a = 5m/s2  . Den tid er

t1 = v1/a

I løbet af den tid t1 tilbagelægger motorcyklen strækningen

s1 = (1/2)a·t12 = (1/2)v12/a

Motorcyklen starter 5s efter at bilen passerer motorcyklen på rastepladsen. I al den tid kører bilen med den konstante hastighed v2 = 144km/h = (144/3,6)m/s .

På det tidspunkt, hvor motorcyklen opnår hastigheden v1 , har bilen tilbagelagt strækningen

s2 = v2·(t1 + 5s)

Derefter fortsætter bilen og motorcyklen med hver deres konstante hastigheder. Det vil sige, at motorcyklen skal indhente strækningen s1 - s2 med den relative hastighed v1 - v2 , hvilket yderligere tager tiden

t3 = (s1 - s2) / (v1 - v2)

I alt går der da tiden

T = t3 + t1 + 5s

fra bilen passerede rastepladsen til motorcyklen når op på siden af bilen, og til det tidspunkt har motorcyklen i alt tilbagelagt strækningen

S = s1 + t3·v1


Skriv et svar til: Bil med konstant acc

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.