Kemi

Beregning af stofmængde

09. oktober 2011 af DaDam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har lidt svært at bruge formlerne i kemi og kan ikke rigtig finde ud af hvilke formel jeg skal bruge for at beregne den brugte stofmængde af MnO4?

Hvis der er nogen, der har styr på formlerne i kemi - vil jeg meget gerne have dem :-)

Lidt pædagogisk må det godt være , altså fx hvad n står for og M osv. :p

 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2011 af mathon

 

                   antal mol er lig md massen dividerest med molmassen

                                 n = m/M

eks.

                                har du 638 g KMnO4

er

                               n(MnO4-) = n(KMnO4) = (638 g) / (158,03 g/mol) ≈ 4,037 mol


   da
                               KMnO4   --->   K+   +   MnO4-               


Svar #2
09. oktober 2011 af DaDam (Slettet)

Altså jeg kan ikke rigtig se hvor jeg skulle kunne finde de tal til formlen? :s

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. oktober 2011 af mathon

638 g er blot et eksempel

158,03 g/mol finder du i en kemisk opslagsbog
eller regner selv ud
ved brug af Det Periodiske System

                      sum({1,1,4} * {39.098,54.938,15.999})
 


Brugbart svar (3)

Svar #4
09. oktober 2011 af jordbærtærten (Slettet)

Hvis du arbejder med faste stoffer, gram og masse, skal du typisk bruge den formel der hedder:

n = m/M

n er stofmængden af et bestemt molekyle, dvs. hvor meget af molkeylet, der er til stede (angives i mol)

m er massen af molekylet, dvs. hvor meget det vejer (angives i gram)

M er den molare masse, som er et udtryk for molekylets vægtforhold i forhold til stofmængden (angives i gram/mol)

M kan du altid regne ud. Du skal tage de enkelte atomer i molekylet og slå deres molare masse op, og så lægge dem sammen. Dette er vigtigt, at du altid husker, hvis du kender molekylet, så ved du også hvad M er.

Hvis opgaven går ud på, at du skal bestemme stofmængden, vil du typisk få oplyst m, enten direkte ved at der står, at der er x gram til stede, eller inddirekte ved at du får en oplysning, der gør at du selv kan regne det ud.

 

Hvis du arbejder med væsker, liter og volumen, skal du typisk bruge den formel der hedder:

n= c*V

n er stofmængden af et bestemt molekyle (angives i mol)

c er koncentrationen, dvs. hvor meget af molekylet er til stede i forhold til al væsken (angives i mol/liter)

V er volumen, dvs. hvor meget fylder al væsen (angives i liter)

 

Hvis opgaven går ud på, at du skal bestemme stofmængden, vil du typisk få oplyst enten c eller V, eller også får du tilstrækkelige oplysninger der gør, at du kan udregne c og V.

 

Hvis du skal beregne stofmængden af MnO4, skal du se på, hvilke oplysninger du har og deraf afgøre om du skal bruge den ene eller anden formel.

 

Det kan selvfølgelig blive mere kompliceret end ovenstående, men der er en i hvert fald en start....

 


Svar #5
09. oktober 2011 af DaDam (Slettet)

tak skal I have! (:


Skriv et svar til: Beregning af stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.