Kemi

Kemi: Indholdet af sødestof

10. oktober 2011 af WJG (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har problemer med en opgave i kemi, håber der er nogen der vil hjælpe med at løse den :)?

Indholdet af saccharin i sødetabletter ønskes bestemt i et kemilaboratorium. I sødetabletter findes sødemidlet som natriumsaltet af saccharins baseform. 20 tabletter pulveriseres og blandes med 20,0 mL 0,0818 ? sølv(I)nitratopløsning. Sødetabletternes saccharinindhold udfældes fuldstændigt med sølv(I)ioner, som vist i nedenstående reaktionsskema.

Bundfaldet fjernes ved filtrering. Derefter titreres overskuddet af sølv(I)ioner med en 0,0412 ? kaliumthiocyanatopløsning.
Under titreringen reagerer sølv(I)ioner med thiocyanat, som vist i nedenstående fældningsreaktion.
Ag+(aq) + SCN-(aq) → AgSCN(s)
I ækvivalenspunktet er der tilsat 2,81 mL af kaliumthiocyanatopløsningen.


e) Beregn indholdet af sødestof i én tablet, angivet i mg saccharin.

 

På forhånd tak :)

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. oktober 2011 af vejgeh (Slettet)

Saccharin danner et tungtopløseligt salt med sølvionen, når pH <6. Så først får du udfældet alt dit saccharin. Når du har vasket dit bundfald, består det udelukkende af saccharins sølvsalt. Sølvet kan imidlertid reagere med thiocyanat-ionen og danne sølvthiocyanat. Alle titreringerne foregår i forholdet 1:1.

Du kan bestemme mol sølv i dit bundfald vha. formlen c*v = n, idet du ved at  [Ag+] = [KSCN]..  0,0412 M KSCN * 0,00281 L = 0,000116 mol Ag+.

Du ved at titreringerne alle foregår 1:1, altså må der også være 0,000116 mol saccharin i din oprindelige opløsning, som består af 20 tabletter.. Nu skulle resten være lige til.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. august 2018 af Lu3kd

hej, jeg har også brug for hjælp til denne opgave. skal man så bare dividere 0,000116 mol med 20, og så får man indholdet af en tablet?


Skriv et svar til: Kemi: Indholdet af sødestof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.